Povestea fabuloasă a unui loc superb din România: frumoasa săsoaică care l-a vrăjit pe George Coșbuc/ VIDEO

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 14-03-2024 13:51
Actualizat: 14-03-2024 13:58

Una dintre cele cele mai căutate poteci din Păltiniș, județul Sibiu, poartă numele celei care i-a fost muză lui George Coșbuc și pentru care a scris poezia „Numai una”. Familia lui Gretchen construia poteci și refugii montane și promova turismul în Munții Carpați. Frumoasa săsoaică l-a inspirat pe marele George Coșbuc, iar poezia ”Numai una” a devenit și un adevărat hit în România, după ce a fost interpretată de către trupele Talisman sau Phoenix, informează Mediafax.

Puțini sunt cei care știu că există o legătură între una din cele mai căutate poteci de munte din județul Sibiu și creația poetului George Coșbuc. Iar această legătură a fost Gretchen, care a fost muza lui Coșbuc în poezia „Numai una” și femeia care a dat numele potecii care leagă Păltinișul de Poiana Găujoara.

Informația a fost dezvăluită de președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, care spune că județul Sibiu are oameni și locuri de poveste.

Cine a fost Gretchen, săsoaica care l-a vrăjit pe Coșbuc

Margarete Hertel, „Gretchen” cum era alintată de familie și prieteni, a fost fiica lui Georg Hertel, unul dintre cei care, la 1880, au fondat „Siebenburgischer Karpatenverein” (SKV), asociație destinată construirii de poteci și refugii montane, precum și promovării turismului în munții Carpați.

„Potrivit unei istorioare cunoscută de pasionații trecutului SKV, Gretchen a fost observată de tânărul George Coșbuc, care a fost, între 1887 și 1889, gazetar la „Tribuna”, ziar condus la acea vreme de Ioan Slavici. Tânărul Coșbuc obișnuia să-și bea cafeaua pe Herlauergasse (actuala stradă din centrul orașului Sibiu, Nicolae Bălcescu - n.r.) din centrul orașului și de multe ori a văzut o tânără frumoasă care mergea la liceu. Impresionat, Coșbuc a scris poezia „Numai una”, în care îi face și o descriere: „Pe umeri pletele-i curg râu / Mlădie-i ca un spic de grâu / Cu șorțul negru prins la brâu / O pierd din ochi de dragă”. Poezia a fost publicată în „Călindarul poporului”, tipărit de ziarul „Tribuna”- ediția 1889 , prilej cu care scriitorul a fost caracterizat de colegi ca fiind „deși încă foarte tiner, ocupă un loc de multă cinste: e cel mai bun între poeții ce-’i avem azi””, amintește Daniela Cîmpean, pe pagina sa de Facebook.