Germania refuză categoric să sprijine Ucraina cu rachete: vot clar în Parlament

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 15-03-2024 10:30
Actualizat: 15-03-2024 10:34

Bundestag-ul (Parlamentul german) nu a sprijinit furnizarea de rachete TAURUS Ucrainei.

Deputații au votat împotriva unui proiect de rezoluție al blocului de opoziție CDU/CSU, prin care se cere furnizarea de rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către Ucraina. Camera inferioară a Parlamentului a respins moțiunea blocului Uniunii de opoziție cu 495 de voturi pentru, 190 împotrivă și cinci abțineri.

Cu o zi înainte, cancelarul german Olaf Scholz a vorbit din nou împotriva furnizării acestor rachete la o întâlnire a Bundestagului.

Potrivit șefului guvernului, furnizarea de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune va face din Germania un participant direct la război.

Principalul bloc de opoziție de centru-dreapta a căutat să mențină presiunea asupra problemei și să exploateze diviziunile din coaliția celor trei partide a lui Scholz, chiar dacă liderul german încearcă să pună capăt dezbaterii. Miercuri, el le-a spus parlamentarilor că prudența este o virtute și a respins sugestiile conform cărora nu are încredere în Kiev.

Poziția lui Scholz a frustrat opoziția conservatoare și părți din propria coaliție a lui Scholz. Criticile nu s-au diminuat după ce Scholz a oferit în sfârșit o explicație detaliată luna trecută, subliniind insistența sa că Germania nu trebuie să se implice direct în război.

Rolul Germaniei

Germania a devenit al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar Ucrainei după Statele Unite, dar Scholz s-a oprit luni de zile în privința dorinței Ucrainei de a avea rachete Taurus, care au o rază de acțiune de până la 500 de kilometri și ar putea fi, teoretic, folosite. împotriva țintelor aflate departe, poate inclusiv către Rusia.

„Linia” lui Scolz

Criticii resping argumentul lui Scholz, conform căruia rachetele Taurus ar putea fi folosite în mod responsabil doar cu implicarea soldaților germani, fie în interiorul sau în afara Ucrainei. Aceasta, a spus el miercuri, este „o linie pe care eu, în calitate de cancelar, nu vreau să o trec”.