Justin Trudeau este îngrijorat în legătură cu ofensiva planificată de Israel în Rafah

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 19-03-2024 03:54

Premierul canadian Justin Trudeau și-a exprimat luni îngrijorarea în legătură cu ofensiva planificată de Israel, informează Reuters.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a angajat să facă o ofensivă în Rafah, în extremitatea sudică a Fâșiei Gaza, unde mai mult de jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori ai teritoriului s-au refugiat pentru a scăpa de un asalt israelian mai la nord.

Președintele american Joe Biden l-a avertizat pe Netanyahu luni, că o operațiune militară israeliană în Rafah ar adânci anarhia în Gaza și au convenit ca echipe din fiecare parte să se întâlnească la Washington pentru a discuta acest lucru, potrivit Casei Albe.

Citate cheie

"Prim-ministrul a împărtășit îngrijorarea sa în legătură cu ofensiva planificată de Israel în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza și cu implicațiile umanitare grave pentru toți civilii care se refugiază în zonă", a declarat biroul lui Trudeau într-un comunicat.

Legislatorii canadieni au fost puși luni să voteze o moțiune fără caracter obligatoriu care susține crearea unui stat palestinian și care a atras condamnarea Israelului.

Biroul lui Trudeau a adăugat că acesta "a subliniat importanța reînnoirii eforturilor pentru o soluție cu două state".

Comentând moțiunea parlamentară canadiană într-o postare pe X după convorbirea cu Trudeau, Gantz a declarat că "recunoașterea unilaterală (a unui stat palestinian), în special după 7 octombrie, este contraproductivă".