Recordurile din toate timpurile privind cererea duc la creșterea prețurilor petrolului

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 19-03-2024 06:44

După anii de pandemie, cererea de țiței atinge recorduri consecutive din toate timpurile, schimbând astfel narațiunea că a atins vârful în anii precedenți, scrie energypress.gr.

După 101,7 milioane de barili/zi în 2023, estimarea organizațiilor precum AIE este că va crește din nou în acest an până la aproape 103 milioane de barili.

Aceasta este o creștere mai mică decât anul trecut (cu 1,3 milioane de barili peste 2,3), care nu este acoperită de aprovizionare, în timp ce este și o evoluție foarte negativă în ceea ce privește eforturile de climă.

În mod caracteristic, creșterea din acest an este în frunte cu benzina, un produs care trebuia să înceapă să scadă ca urmare a extinderii electrificării la nivel mondial.

OPEC+ pare dispusă să-și extindă acordul de reducere a producției pentru tot acest an

Din punct de vedere al ofertei, OPEC+ pare dispusă să-și extindă acordul de reducere a producției pentru tot acest an. În primul trimestru al anului 2024, producția globală va scădea cu 870.000 de barili/zi, subliniază AIE.

Tabloul este negativ și în ceea ce privește rezervele, întrucât în țările OCDE acestea se află la cel mai mic nivel din ultimele 16 luni, într-un moment în care țări precum SUA încearcă să-și completeze treptat rezervele strategice, din care extrasese cantități semnificative în cursul criză.

Pe baza celor de mai sus, se formează o imagine problematică pentru consumatorii de petrol de pretutindeni, care, însă, „și-au săpat propria groapă”. Într-un moment în care producătorii sunt deosebit de economi, cererea crescută este un semnal clar pentru piețe și crește automat prețurile.

În termeni climatici, încetinirea creșterii cererii este în concordanță cu o traiectorie de stabilizare și ulterior retragere. Cu toate acestea, ritmul cu care se va dezvolta această tendință particulară este esențial.