A ieșit de sub tipar al doilea număr din martie al Tribunei, cea mai cunoscută și valoroasă revistă de cultură din România

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 19-03-2024 10:34

Semnalăm apariția numărului 517/16 martie 2024, al cunoscutei Reviste de cultură Tribuna, instituție aflată în subordinea Consiliului județean Cluj, cu o remarcabilă tradiție istorică de 140 de ani, condusă de filosoful dr. Mircea Arman, manager și redactor-șef, singura revistă de cultură din România care are distribuție națională și internațională.

Remarcăm și de această dată un număr bogat, în buna tradiție a revistei, care propune cititorilor articole de înalt nivel cultural: analize din sfera filosofiei, eseului, criticii literare, alături de creații inedite de poezie și proză, cronică plastică, teatru etc.

La editorial, cu o notă introductivă semnată de Mircea Arman, prin care filosoful aduce un pios omagiu memoriei celui al cărui discipol a fost, marele logician și metafizician Anton Dumitriu, sunt publicate câteva crochiuri ideatice mai puțin cunoscute publicului cititor, pe care maestrul le afirma despre adevăr.

În paginile de filosofie găsim articole în serial semnate de Nicolae Iuga și Viorel Igna, iar în rubrica diagnoze Andrei Marga oferă cititorilor o mostră dintr-un nou volum aflat în lucru, un fragment cu titlul Sensul vieții.

La eseu, recentul număr al Tribunei găzduiește analize semnate de Christian Crăciun, Iulian Cătălui și Menuț Maximinian, în vreme ce noile apariții editoriale sunt comentate de: Adrian Lesenciuc, Adrian Țion, Adrian Suciu, Ioana Cosma, Alexandru Sfârlea.

Iubitorii de poezie găsesc în paginile Tribunei din 16 martie creațiile a doi poeți, Costel Stancu și Mihai Pascaru, iar la proză, un text premiat la precedenta ediție a Concursului Național de Literatură „Ioan Slavici”, intitulat Musical, sub semnătura lui Tudor Neacșu.

Un interviu cu Excelența Sa, Domnul Félix Ricardo Américo Antonio Denegri Boza, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Peru în România, realizat de profesorul Ilie Rad; o analiză semnată de Eugen Cojocaru, sub titlul Necesitatea vitală a utopiilor, precum și alte articole interesante vor mai descoperi cititorii Revistei Tribuna în noua sa ediție, ilustrată de pictorița Mariana Gavrilă Vesa. Activitatea artistei este prezentată de Ani Bradea, în textul intitulat Arta tezaurizatoare a Marianei Gavrilă Vesa, din rubrica plastica.

Reamintim cititorilor că noul număr al Tribunei, 517 - aferent perioadei cuprinse între 16 și 31 martie 2024, poate fi achiziționat de la punctele pentru difuzarea presei din întreaga țară.