Ofițer militar german, acuzat de spionaj pentru Rusia

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 19-03-2024 16:41

Procurorii germani au acuzat un ofițer din cadrul agenției de achiziții militare de încercare de a transmite informații secrete serviciilor secrete ruseşti, a anunțat marți procuratura federală într-un comunicat, relatează Rador Radio România.

Ofiţerul german, pe care procuratura l-a identificat doar ca Thomas H, se află în arest din luna august. Este învinuit că, din proprie iniţiativă, a contactat în mod repetat consulatul Rusiei de la Bonn şi ambasada din Berlin începând din mai anul trecut din proprie pentru a-și oferi cooperarea.

Germania, unul dintre cei mai mari furnizori de hardware militar pentru Ucraina, este o țintă majoră a operațiunilor de spionaj rusești, care s-au amplificat după invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, au avertizat autoritățile.

Thomas H. chiar a predat o dată informațiile obținute în timpul activității sale, cu intenția ca acestea să fie transmise unui serviciu de informații rus, a transmis parchetul federal. A fost arestat la Koblenz, sediul agenției de achiziții publice din vestul Germaniei, iar locuința și locul de muncă i-au fost percheziționate. Natura informațiilor pe care a încercat să le transmită Moscovei nu a fost specificată.