Un angajat al Ambasadei ruse, declarat indezirabil în RM, după scandalul secțiilor de votare, deschise în Transnistria

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 20-03-2024 07:15

Ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasnețov, a fost convocat, din nou, la Ministerul Afacerilor Externe, în legătură cu alegerile prezidențiale din Rusia desfășurate și în Transnistria. În acest context, oficialului i-a fost înmânată nota prin care un colaborator al Ambasadei a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, relatează stiripesurse.md

„Ambasadorului i-a fost exprimat protestul în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale din Federația Rusă pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova contrar poziției autorităților moldovenești.

În acest context, ambasadorului Federației Ruse i-a fost înmînată nota prin care un colaborator al Ambasadei a fost declarat persoană indezirabilă (non grata) pe teritoriul Republicii Moldova și urmează să părăsească țara”, anunță MAE.

Șefa statului, Maia Sandu, a venit cu o reacție, după ce Rusia a organizat alegeri prezidențiale în regiunea transnistreană. Astfel, președinta a menționat că este „o lipsă de respect” față de Republica Moldova. Totodată, „acțiunea de răspuns va fi anunțată de Guvern”.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a obținut un nou mandat la Kremlin, cu 87,8% din voturi, potrivit unui exit-poll.

Un protest „Amiaza împotriva lui Putin” a fost organizat la Ambasada Rusiei la Chișinău. Un grup de oameni a protestat în fața sediului Ambasadei, în timp ce cetățenii așteaptau pentru a-și exercita dreptul la vot în cadrul alegerilor prezidențiale din Rusia.

Un moldovean de 54 de ani, care declară că deține și cetățenia Federației Ruse, a fost reținut, după ce a aruncat două recipiente cu substanțe inflamabile peste gardul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

Cozi mari s-au format la secțiile de votare din stânga Nistrului în ultima zi de alegeri a președintelui Federației Ruse. Totodată, mai mulți cetățeni au venit la Ambasada Rusiei de la Chișinău pentru a-și exercita dreptul la vot.