Europa, amenințată de emisiile vulcanice toxice din Islanda: Volume enorme de dioxid de sulf au ajuns în atmosferă

Autor: Nicoleta Nicolau
Publicat: 23-03-2024 04:10
Actualizat: 23-03-2024 09:05

Erupția vulcanică care a început în Peninsula Reykjanes, Islanda, la 16 martie 2024, continuă într-un ritm destul de constant, marcând cea mai substanțială activitate din regiune, cu patru erupții înregistrate din decembrie 2023. Acest eveniment a atras atenția Serviciului de monitorizare a atmosferei Copernicus (CAMS) datorită volumelor mari de dioxid de sulf (SO2) eliberate în atmosferă.

Previziunile făcute pentru Islanda după erupție arată pene cu sarcini totale crescute în coloană (până la 10 unități Dobson), care se deplasează spre est dinspre Atlanticul de Nord, traversând Irlanda și Marea Britanie, ajungând în Scandinavia miercuri, 20 martie, călătorind peste Marea Baltică și ajungând în statele baltice, Polonia și nord-vestul Rusiei vineri, 22 martie.

"Erupțiile anterioare nu au produs prea multe emisii de SO2 care să poată fi observate și asimilate în sistemul nostru", a declarat cercetătorul principal al CAMS, Mark Parrington, citat de The Watchers.

Nimeni nu înțelege intensificarea neașteptată a activității vulcanice

Islanda s-a confruntat cu un șir de erupții vulcanice în ultimii trei ani. Acestea s-au produs într-o zonă în care nu s-au mai produs astfel de fenomene în 800 de ani. Experții caută explicații pentru intensificarea neașteptată a activității vulcanice. În regiunea aflată la sud de capitala islandeză Reykjavik locuiesc aproximativ 30.000 de oameni.

Experții nu știu ce a provocat activarea sistemului vulcanic, dar printre variante sunt așa-numitele erupții de fisuri, potrivit Reuters.

Reamintim că ultima erupție vulcanică din Peninsula Reykjanes din Islanda a început la 16 martie 2024 și continuă cu o intensitate destul de constantă. Din decembrie 2023, au fost deja înregistrate patru erupții,, dintre care cea mai recentă este încă în desfășurare. Acest eveniment a atras atenția experților din cauza cantităților mari de dioxid de sulf (SO2) emise în atmosferă.

Locuitorii din orașul Grindavik au trebuit să fie evacuați, iar la periferia orașului au fost ridicate bariere de apărare împotriva lavei.