Fostul preşedinte al Federaţiei chineze, condamnat la închisoare pe viaţă

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 26-03-2024 09:26

Fostul preşedinte al Federaţiei chineze de fotbal, Xuyuan Chen, care a recunoscut că a primit mită, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, în cadrul unei ample campanii vizând sportul rege în China, a anunţat, marţi, presa de stat, citată de AFP, potrivit Agerpres.

Chen a profitat de poziţia sa pentru a "accepta" ilegal sume de bani de la diferite persoane, în valoare de 81,03 milioane de yeni (10,4 milioane de euro), conform Cotidianului poporului.

Un tribunal din provincia Hubei (centrul Chinei) l-a condamnat la "închisoare pe viaţă pentru că a acceptat mită, l-a decăzut din drepturile politice şi i-a confiscat toate bunurile personale".

Mita primită de Chen a fost "enormă, iar acţiunile sale au avut consecinţe serioase pentru fotbalul chinez", conform aceleiaşi surse.

Procesul fostului responsabil al fotbalului chinez (67 ani) s-a desfăşurat într-un context nefast pentru fotbalul chinez, cu o echipă naţională slabă, eliminată fără glorie de la Cupa Asiei pe Naţiuni, precum şi cu o imagine de sport corupt.

Xuyuan Chen s-a aflat la cârma Asociaţiei Chineze de Fotbal, organismul de stat care gestionează fotbalul şi face oficiu de federaţia sportivă, între 2019 şi 2023.