Coreea de Nord respinge orice contact sau negocieri cu Japonia

Autor: George Traicu
Publicat: 26-03-2024 12:12

Influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un a anunţat marţi că Phenianul va respinge "orice contact sau negocieri" cu Tokyo, la o zi după ce a afirmat că prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, a cerut o întrevedere cu fratele său, informează agenţia de stat KCNA, preluată de AFP, notează Agerpres.


"Guvernul nostru a înţeles foarte clar, încă o dată, atitudinea Japoniei, iar concluzia este că nu vom lua în considerare şi vom refuza orice contact sau negociere cu partea niponă", a declarat Kim Yo Jong într-un comunicat publicat de KCNA.

Cu doar o zi înainte, Kim Yo Jong a afirmat că prim-ministrul nipon Fumio Kishida a cerut o întrevedere cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, apreciind totodată drept puţin probabilă această întâlnire fără o schimbare politică din partea Japoniei.

Relaţiile între cele două ţări sunt tensionate din cauza mai multor probleme, de la ocupaţia niponă a Peninsulei Coreea între 1910 şi 1945 până la lansarea de către Phenian a unor rachete deasupra teritoriului nipon, trecând prin scandalul răpirilor.

Phenianul a recunoscut în 2002 că a răpit 13 japonezi în perioada 1970-1980 pentru a forma spioni de limbă şi cultură japoneză. La o lună după aceste mărturisiri, cinci au fost autorizaţi să se întoarcă în Japonia.

În pofida acestui conflict istoric, Kishida a afirmat că vrea să schimbe relaţia dintre Japonia şi această ţară izolată şi şi-a exprimat anul trecut dorinţa de a se întâlni cu Kim Jong Un "necondiţionat", dând asigurări în timpul unui discurs la Naţiunile Unite că Tokyo este hotărât să soluţioneze toate diferendele, printre care cel privind răpirile.