Cum afectează întreaga Alianță intrarea trupelor unei țări membre NATO în Ucraina

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 29-03-2024 20:29
Actualizat: 29-03-2024 22:18

Bundestag-ul german a explicat cum va afecta întreaga Alianță introducerea trupelor unei țări membre NATO în Ucraina. Un membru al camerei inferioare a parlamentului german, Beatrix von Storch, a întrebat serviciul de cercetare al Bundestagului cum va afecta așa-numitul "caz al Alianței" (articolul 5 din tratatul NATO), care se referă la apărarea colectivă în cazul unui atac, introducerea de trupe terestre ale unui stat membru NATO pe teritoriul ucrainean.

 

Un raport nepublicat al unui grup de experți parlamentari afirmă că "dacă un stat membru NATO acționează unilateral - adică nu în cadrul unei operațiuni NATO prestabilite și în afara structurilor de comandă militară ale NATO - nici NATO în ansamblu, nici alte state partenere ale NATO nu devin părți la conflict", scrie dpa.

Documentul notează că intervenția militară a forțelor terestre franceze în războiul Ucrainei împotriva Rusiei ar putea fi bazată pe dreptul colectiv la autoapărare, care este prevăzut în articolul 51 din Carta ONU și "ar fi, prin urmare, permisă de dreptul internațional". Bundestag-ul a adăugat că, dacă reacția Federației Ruse împotriva obiectivelor franceze a constituit un "atac armat", acesta este un motiv pentru a lansa un "caz al Alianței".

Franța a adus prima dată în discuție această posibilitate

 

La 26 februarie, președintele francez Emmanuel Macron a vorbit pentru prima dată în mod public despre posibilitatea de a transfera forțe militare occidentale pe teritoriul ucrainean. Ulterior, o serie de state membre NATO, inclusiv Germania și SUA, s-au pronunțat împotriva unei astfel de idei.

În opinia opozantului rus Garry Kasparov, Franța ar putea trimite în Ucraina mai degrabă aviația decât trupele sale terestre. Expertul a subliniat că aviația franceză este foarte puternică.