Alertă în farmacii: Val de scumpiri fără precedent - Când se poate schimba situația

Autor: Stefan Andrei
Publicat: 12-04-2024 08:31

Inflația a scăzut la 6,6% în luna martie a acestui an, totuși prețurile rămân semnificativ mai ridicate în comparație cu anii precedenți. Cei mai afectați sunt oamenii care sunt dependenți de medicamente, deoarece acestea se numără printre produsele cu cele mai mari creșteri de prețuri.

Potrivit specialiștilor, în timp ce prețurile la alimente rămân relativ constante și uneori chiar scad, medicamentele și serviciile medicale se numără printre produsele și serviciile cu cele mai mari creșteri de prețuri.

Analiștii sunt optimiști cu privire la o îmbunătățire a situației până la finalul anului, însă nu există informații concrete în acest sens. Datele statistice arată că medicamentele sunt acum cu 23% mai scumpe față de anul trecut.

De obicei, pensionarii se numără printre cei cu venituri reduse, iar creșterea prețurilor la medicamente îi afectează în mod deosebit. Mulți dintre ei nu își pot permite toate medicamentele necesare sau nu le pot lua în doza adecvată.

În ceea ce privește investigațiile medicale, plătim acum cu aproximativ 15% mai mult față de luna martie a anului trecut.

Economiștii prevăd că inflația ar trebui să continue să scadă în viitor. În februarie, rata inflației era de 7,2%, iar în martie a scăzut la 6,6%. Cu toate acestea, țara noastră se confruntă cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană de două luni consecutive.