România de lumea a treia: Peste 11.000 de români, dintre care jumătate sunt copii, stau în case fără curent electric

Autor: Nicoleta Nicolau
Publicat: 12-04-2024 20:48
Actualizat: 12-04-2024 16:48

11.611 români se află în întuneric în localități care par uitate de lume, conform datelor furnizate de Asociația Energia Inteligentă într-un Registru Electronic Național al Gospodăriilor fără Energie Electrică din România. 4.777 de copii trăiesc în aceste locuințe fără energie electrică.

 

Pentru cei 11.611 români care trăiesc în întuneric; îngrijorător este și faptul că 4.777 de copii trăiesc în aceste condiții, fără acces la energie electrică, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), la Digi24 TV.

El a explicat că 87% din casele locuite fără energie electrică nu au cadastru, ceea ce face dificilă abordarea instituțională a rezolvării acestei probleme. Având în vedere că 64% din persoanele care locuiesc în astfel de case au venituri estimate sub venitul minim per persoană și gospodărie în România, chiar și racordarea acestora la o rețea de distribuție ar face dificilă plata energiei electrice consumate. Astfel, construcția de instalații de producere a energiei electrice fotovoltaice ar rezolva problema pe termen scurt și lung a acestor locuințe. RNCFEE arată că doar 25% din casele locuite fără energie electrică sunt la o distanță, în linie dreaptă, mai mare de 2 km.

Îngrijorătoare este însă lipsa de interes față de această problemă gravă. Doar în 23% din cazuri există sau urmează să se realizeze planuri, strategii, proiecte etc. de electrificare a gospodăriilor în următorii 3 ani. O provocare reală este dificultatea accesului la aceste locuințe. În 53% din cazuri, accesul la imobilele fără energie electrică este dificil, iar în 10% nu există drumuri de acces, a avertizat specialistul în energie.

„Județele cu cele mai multe case locuite permanent fără energie electrică sunt Covasna, Satu Mare, Suceava și Bistrița-Năsăud“ a declarat Dumitru Chisăliță.