Alpha Bank și Unicredit au în plan extinderea în România și pe alte piețe

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 18-04-2024 07:26

La șase luni de la anunțarea acordului dintre Unicredit și Alpha Bank, parteneriatul dintre cele două bănci prezintă posibilități de extindere dincolo de planurile inițiale.

După cum a declarat directorul executiv al Unicredit, Andrea Orcel, într-un interviu susținut în comun cu directorul executiv al Alpha Bank, Vassilis Psaltis, după ce au creat al treilea grup bancar ca mărime din România, Unicredit și Alpha Bank ar putea colabora pentru a face o nouă achiziție în această țară, după integrarea celor două filiale ale lor. „Amândoi suntem atașați de România, amândurora ne place România și amândoi vedem plusvaloare acolo”, a declarat directorul executiv al UniCredit SpA în cadrul interviului respectiv, relatează Naftemporiki citat de Rador Radio România.

Pentru Andrea Orcel, un excelent negociator, acordul cu Alpha Bank este probabil una dintre cele mai mici tranzacții din cariera sa, dar evidențiază abordarea sa creativă într-o perioadă în care interesele naționale și demersurile nefinalizate în direcția uniunii bancare europene stau adesea în calea tranzacțiilor transfrontaliere, se arată într-un articol al agenției internaționale Bloomberg. Născut din dorința de a consolida dimensiunea UniCredit în România, acordul cu Alpha Bank a evoluat într-un parteneriat despre care Orcel spune că ar putea deveni un model pentru modul în care banca italiană pătrunde pe noi piețe.

Pentru Alpha Bank, ale cărei planuri de extindere în România au fost înghețate pe perioada crizei financiare din Grecia, această tranzacție este o modalitate de a crea plusvaloare.

„Sunt foarte, foarte mulțumit de ceea ce am făcut”, a spus Orcel, caracterizând achiziția pachetului minoritar la Alpha drept un program „pilot” pentru noi achiziții. „Poate există și alte piețe pe care suntem interesați să ne dezvoltăm direct în Europa Centrală de Est”.

Cei doi directori executivi, care se cunosc de mult timp, s-au întâlnit la sediul UniCredit săptămâna trecută pentru o reuniune de două zile menită să consolideze cooperarea și dezvoltarea a unei agende comune. O altă întâlnire este planificată la Atena în această vară.

Ambii directori executivi au prezentat acordul încheiat drept o modalitate alternativă de promovare a unificării bancare în Europa. Acordul va genera profit net suplimentar pentru UniCredit de cel puțin 100 de milioane de euro, începând cu 2026, în principal datorită României, a precizat Orcel, adăugând și că beneficiile acordului se vor vedea de anul viitor.