Au apărut primele căpșuni românești: Prețul la care se vând le fac să devină 'fructe de lux'

Autor: Stefan Andrei
Publicat: 20-04-2024 18:15
Actualizat: 20-04-2024 19:58

România importă o mare parte din fructele pe care le consumăm, însă avem și o producție internă de fructe, printre care se numără și căpșunile. Acestea au fost printre primele produse de acest gen care au apărut pe piața internă în acest an, dar prețul lor este destul de ridicat.

Temperaturile ridicate înregistrate săptămâna trecută au fost de mare ajutor pentru unii agricultori. În solariile unui producător din Bihor, căpșunile s-au copt cu trei săptămâni mai devreme decât de obicei, conform Playtech.

„Anul ăsta a început cu trei săptămâni mai devreme faţă de anul trecut. Vremea foarte caldă ne-a adus în aprilie să avem căpşuni, ceea ce e bine şi pentru noi şi pentru cei care iubesc aceste fructe delicioase. Aproximativ sfârşitul lui mai- începutul lui iunie, sperăm să fie cam până atunci producţia aici la noi”, spune Leo Piț, producătorul de căpșuni din Bihor.

În doar câteva zile, estimează că, cantitatea de căpșuni pe care o va culege se va tripla. Suprafața pe care o cultivă este de un hectar. Deși fructele sale ajung în fiecare dimineață pe tarabe, prețul lor nu este pentru oricine, cel puțin deocamdată.

Dacă doriți să cumpărați un kilogram de căpșuni autentice din România, va trebui să scoateți din buzunar aproximativ 40 de lei. Prețul ar putea scădea treptat odată cu apariția fructelor din alte plantații.