L. Orban: PNL trebuie să treacă printr-un purgatoriu

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 03-05-2014 15:54

Ideea devine din ce în ce tot mai populară în rândul liberalilor, care susţin însă că democrat-liberalii mai trebuie să aştepte în purgatoriu înainte de a deveni frecventabili. Orban e de părere că nu doar foştii aliaţi portocalii au nevoie de o perioadă de purgatoriu. Şi PNL ar fi în aceeaşi situaţie.

Şi noi trebuie să trecem printr-un purgatoriu, pentru că şi noi am încercat să ne facem frate cu Dracul ca să trecem puntea. Din fericire, nu am apucat să ne facem fraţi şi nu ne-au crescut corniţe, dar tot trebuie să avem o perioadă. Dar şi PDL-ul trebuie să aibă un purgatoriu ceva mai lung decât noi, pentru că lumea va uita destul de greu faptul că au generat cea mai mare prăbuşire economică a României din ultimii 24 de ani şi, mai ales, va uita foarte greu aroganţa lor, stilul ăsta de a spune că albul e negru, tupeul nemărginit. Sigur că am remarcat faptul că au scăpat de câteva păcate, Elene, dar încă nu am convingerea că s-au lepădat de Satana”, a declarat Ludovic Orban, la Timişoara.

PDL-iştilor „încă le mai răsună în urechi internaţionala socialistă”

Orban a reafirmat faptul că o apropierea între PNL şi PDL trebuie să ducă la o fuziune, nu la o alianţă. Asta în ciuda faptului că democrat-liberali ar mai avea apucături... socialiste.

Nu poţi să faci abstracţie de Partidul Democrat. Eu sunt un om care nu-mi place să mint şi să spun slogane. Partidul Democrat are o mulţime de primari, de primari de municipiii. Este o structură politică care chiar dacă... ştiţi cum a fost când a ajuns Ataturk la putere în Turcia, le-a pus pe toate fetele să-şi dea jos năframa, regele Ungariei le-a zis «de mâine sunteţi catolici». La fel le-a zis şi Băsescu: «De mâine, din socialişti, deveniţi populari.» Sigur că mulţi dintre ei nu prea au legătură. Încă le mai răsună în urechi internaţionala socialistă, pe care au ascultat-o 14 ani de zile. Dar, mai devreme sau mai târziu, va trebui să existe o apropiere. Am convingerea că, dacă această apropiere se va realiza, nu mai trebuie făcute alianţe. Trebuie făcute fuziuni, pentru că s-a demonstrat că alianţele în România, din cauza orgoliilor, din cauza multor factori de dezunire, nu au rezistat”, spune deputatul PNL.