Ungaria nu a învățat lecția Trianonului și cere o repetiție

Autor: Bogdan Diaconu, Președintele Partidului România Unită
Publicat: 04-06-2014 15:31

Cine nu își cunoaște istoria și nu și-o înțelege, riscă să o repete. Cam în această situație este clasa politică de la Budapesta care agită din nou apele expansionismului, încălcând suveranitățile unor state precum România, Ucraina, Serbia sau Slovacia. Ca și în urmă cu 94 de ani, dacă aceste state își dau mâna să cumințească Ungaria, lucrurile pot arăta chiar mai drastic decât în urma Trianonului, iar motive sunt suficiente, le oferă Budapesta în fiecare zi.
Dacă Orban vrea statuie pe soclu, așa cum i se face lui Horthy în Ungaria contemporană, o va avea. Prețul acesteia îl va plăti poporul maghiar, ca de fiecare dată când o națiune își urmează supusă dictatorul, aclamându-l în delirul său grandoman.
Trianonul a fost nu doar rezultatul luptei pentru eliberare al popoarelor asuprite de maghiari, ci și rezultatul politicii dezastruoase a statului maghiar de atunci, confirmat ulterior și în al doilea război mondial, de a asimila și pe alocurea de a extermina efectiv alte naționalități, asociindu-se în acest sens cu forțele retrograde ale istoriei și cu cele mai abjecte practici. Acest lucru a convins diplomația europeană că Ungaria trebuie potolită. Ne îndreptăm spre același deznodământ, iar Viktor Orban face tot posibilul să supere pe toată lumea și să-și ridice în cap toate națiunile înconjurătoare. Aclamațiile mulțimii și votul masiv pentru FIDESZ îl pot mulțumi pentru  prezent pe premierul Ungariei, dar și Horthy era popular la vremea sa, ba chiar și în timpurile de față. Acest lucru nu înseamnă că amiralul nu a contribuit la distrugerea Ungariei. Dacă Orban vrea statuie pe soclu, așa cum i se face lui Horthy în Ungaria contemporană, o va avea. Prețul acesteia îl va plăti poporul maghiar, ca de fiecare dată când o națiune își urmează supusă dictatorul, aclamându-l în delirul său grandoman. România ar trebui, în schimb, să celebreze public Trianonul, pentru a le aminti vecinilor maghiari de succesul nostru de atunci și pentru a le arăta că teritoriul național românesc nu e negociabil. O asemenea propunere a fost făcută și în Slovacia, pe motiv că Trianon reprezintă consfințirea graniței care separă statul slovac de Ungaria cea pofticioasă. Dar dincolo de micile inițiative simbolice, cel mai important ar fi ca statele agasate de Ungaria să constituie împreună un grup de lucru care să-i arate Budapestei că Trianonul se poate repeta în condiții chiar și mai dezavantajoase pentru visul de mărire nejustificat al Ungariei.