Promisiuni sub ochii lui Băsescu

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 07-06-2014 16:24


''Considerăm că acesta ar fi un prim pas către aderarea la Uniunea Europeană. Nu vreau război, nu vreau răzbunare. Vreau pace şi voi face totul pentru unitatea Ucrainei'', a afirmat preşedintele ucrainean în cadrul ceremoniei de învestire, desfăşurată în plenul Radei Supreme (parlamentul unicameral de la Kiev) în prezenţa a numeroşi oficiali străini, precum preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, vicepreşedintele SUA Joe Biden, şi preşedinţii Germaniei, Poloniei şi României - Joachim Gauck, Bronislaw Komorowski şi Traian Băsescu. 
Adresându-se locuitorilor regiunii Donbas, controlată în mare parte de insurgenţii separatişti proruşi, el a promis să pună în aplicare o descentralizare a atribuţiilor şi să garanteze folosirea liberă a limbii ruse.
Petro Poroşenko a recunoscut că restabilirea păcii va fi imposibilă în absenţa normalizării relaţiilor cu Rusia, accentuând că statutul Crimeii şi orientarea proeuropeană a Ucrainei nu sunt negociabile. ''Crimeea a fost, este şi va fi ucraineană. Ieri, în Normandia, i-am spus clar acest lucru liderului rus. Nu este posibil niciun compromis cu privire la Crimeea, la opţiunea europeană a Ucrainei şi la structura politică a ţării'', a explicat Poroşenko. 
Petro Poroşenko (48 de ani) este al cincilea preşedinte al Ucrainei după proclamarea independenţei acesteia în 1991. După demiterea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici în luna februarie, preşedinţia Ucrainei a fost asigurată temporar de către preşedintele parlamentului, Oleksandr Turcinov. 
Devenit preşedinte al Ucrainei în urma alegerilor anticipate de la 25 mai, cu peste 54% din sufragii, Poroşenko îşi preia mandatul într-o perioadă dificilă, marcată de confruntări între forţele guvernamentale şi cele separatiste proruse în estul ţării, violenţe soldate cu cel puţin 180 de morţi începând de la 1 aprilie, potrivit unui bilanţ oficial.