Atacul baronilor PSD la energie respins ieri in Guvern. Care e miza razboiului

Autor: Iosif Buble, Colaborator
Publicat: 02-08-2014 10:58

Informatiile prezentate de site-ul nostru cu privire la incercarile baronilor PSD Nita, Sarbu si Hrebenciuc de a subordona companiile din energie inaintea alegerilor s-au confirmatPlanul de actiune a fost definitivat la reuniunea PSD de marti de la Craiova. In sedinta de joi a Guvernului, ministrul Economiei, Constantin Nita, a incercat sa impuna 2 HG-uri in Guvern, unul privind organizarea Ministerului Economiei si cel de-al doilea privind infiintarea unui departament nou privind privatizarea si administrarea companiilor de stat. Cele doua HG-uri nu fusesera incluse initial pe agenda sedintei de guvern. La opozitia ferma venita dinspre tanarul ministru al energiei, Razvan Nicolescu, din HG-ul privind organizarea Ministerului Economiei a disparut prevederea pe care baronii o doreau cel mai mult : Nita sa aiba un cuvant de spus pe politica de personal a celor 2 ministri delegati, adica sa controleze numirile in companii din energie. In legatura cu celalalt HG prin care se doreste crearea acestui nou departament, miza este controlul total asupra a 3 companii strategice pentru baroni : Complexul Energetic Oltenia, Complexul Hunedoara si Rompetrol. Mizele sunt de sute de milioane de euro.

-La CEO urmeaza, in perioada urmatoare, o serie de licitatii de modernizare a unor instalatii.
-La Hunedoara se pregateste o licitatie de achizitie de carbune.
-La Rompetrol exista suparare ca noul ministru al energie intarzie punerea in aplicare a intelegii facute de Nita privind datoria de 600 milioane euro care face obiectul unor cercetari penale. Acest HG nu putut fi adoptat pentru ca nu a avut toate avizele avand in vedere ca se incearca transferarea unor atributii prin HG care au fost stabilite prin alte legi si ordonante, fapt ce e greu de crezut ca ar putea fi avizat de ministerul justitie.

Acest HG nu putut fi adoptat pentru ca nu a avut toate avizele avand in vedere ca se incearca transferarea unor atributii prin HG care au fost stabilite prin alte legi si ordonante, fapt ce e greu de crezut ca ar putea fi avizat de ministerul justitie.

Pentru a-i mobiliza insa pe baroni pentru campanie se vor transmite insa mesaje pe canalele de partid ca Premierul a acceptat sa redea partidului controlul asupra companiilor din energie. Razboiul pe controlul domeniului energetic este insa departe de a se fi incheiat.