Franța și Marea Britanie se implică în campania din Irak

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 09-08-2014 19:10



'Francois Hollande şi David Cameron şi-au exprimat susţinerea pentru acţiunile noastre şi şi-au dat acordul să ne sprijine în cadrul eforturilor umanitare pe care le oferim irakienilor care suferă cel mai mult', a afirmat Obama după o convorbire telefonică cu cei doi lideri.

'Încă o dată, America este mândră să acţioneze alături de cei mai apropiaţi aliaţi şi prieteni ai săi', a adăugat preşedintele american.

De asemenea, şeful statului american a subliniat că nu există niciun calendar precis în legătură cu încheierea atacurilor aeriene americane împotriva jihadiştilor din Statul Islamic (SI).

În acelaşi timp, Barack Obama a afirmat că problema din Irak este imposibil de rezolvat în 'câteva săptămâni'. 'Nu cred că vom rezolva această problemă în câteva săptămâni. Este nevoie de timp', a afirmat el, precizând că Statele Unite au fost nevoite să intervină pentru că înaintarea jihadiştilor SI a fost 'mai rapidă' decât au prevăzut serviciile de informaţii. 

'Sunt încrezător că putem împiedica insurgenţii Statului Islamic să meargă în munţi şi să masacreze oamenii care s-au refugiat acolo, însă etapa următoare va fi complicată din punct de vedere logistic: cum putem crea o cale sigură pentru a le permite acestor oameni să coboare din munţi, şi unde pot fi duşi aceşti oameni pentru a fi în siguranţă? Pentru acest lucru trebuie să ne coordonăm la nivel internaţional', a subliniat el. 

Preşedintele Obama a afirmat totodată că loviturile aeriene americane au distrus arme şi echipament pe care insurgenţii SI le-ar fi putut folosi pentru a ataca Erbil, capitala Kurdistanului irakian.

Barak Obama a dat asigurări că Statele Unite vor continua să ofere ajutor militar şi consiliere guvernului de la Bagdad şi forţelor kurde, însă a ţinut să sublinieze importanţa formării unui guvern de uniune naţională în Irak.

sursa: agerpres