Ce ii cere UE lui Erdogan, dupa castigarea prezidentialelor in Turcia

Autor: A. Dumitrescu, Redactor
Publicat: 11-08-2014 11:31



'Vă felicităm pentru alegerea dumneavoastră şi sperăm că veţi juca un rol de reconciliator în această nouă calitate, după cum v-aţi şi angajat să o faceţi, astfel încât să aduceţi laolaltă toate comunităţile, credinţele, sensibilităţile, opiniile şi modurile de viaţă din societatea turcă', a scris Van Rompuy în acest mesaj co-semnat de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Preşedinţii celor două instituţii ale UE au amintit că Turcia este 'un partener esenţial pentru Uniunea Europeană: o ţară candidată la aderare, un vecin, un partener comercial şi un aliat diplomatic'.

În acest context, ei l-au invitat pe preşedintele turc să 'continue eforturile în vederea obţinerii unei soluţionări pentru problema kurdă şi pentru a găsi o soluţie pentru chestiunea cipriotă'. 

Ales duminică preşedinte al Turciei în primul scrutin prin vot universal direct, Recep Tayyip Erdogan, care este premier al guvernului turc din 2003, a promis să fie 'preşedintele celor 77 de milioane de turci şi nu doar al celor care l-au votat'. Agerpres