SURSE - Miza descinderilor DNA la CFR

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 28-10-2014 11:19
Actualizat: 28-10-2014 11:25

Procurorii DNA au făcut 22 de percheziţii marţi dimineaţa la CFR şi la sedii de societăţi comerciale. Potrivit unor surse judiciare, este vizat Teodor Gavriş, director în SNTFC CFR Călători SA. Acesta este anchetat pentru că a participat la atribuirea, în condiţii nelegale, a unor servicii în valoare de peste 220 milioane lei, către SC Remarul 16 Februarie, firmă controlată de omul de afaceri Călin Mitică.

Gavriş a determinat recepţionarea unor automotoare ale căror reparaţii nu fuseseră efectuate în conformitate cu prevederile contractuale şi obligaţiile din caietul de sarcini. Sume de bani au ajuns la Teodor Gavriş, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC Remarul 16 Februarie a unor facturi fictive, emise de o firmă, în schimbul avantajării ilicite a intereselor de afaceri ale societăţii controlate de Călin Mitică.

Călin Mitică ar fi constituit un grup infracţional organizat, cu scopul coruperii unor funcţionari publici cu funcţii de conducere, din cadrul unor structuri subordonate CNCF CFR SA, din cadrul SNTFC CFR Călători SA şi din cadrul Societăţii Naţionale a Sării SALROM SA, pentru obţinerea unor avantaje economice ilegale, în favoarea firmelor controlate de acesta - SC Remarul 16 februarie SA şi SC Transferoviar Grup SA.

Omul de afaceri ar fi făcut demersuri pentru obţinerea protecţiei şi sprijinului unor funcţionari publici cu funcţii de conducere, pentru împiedicarea efectuării oricăror verificări şi constatări privitoare la neconformităţile existente în lucrările şi serviciile efectuate de entităţile controlate de acesta.

Călin Mitică şi alte două persoane ar fi acţionat sistematic pentru eliminarea SNTFM CFR Marfă SA de pe piaţa serviciilor de transport de sare, mai spun sursele citate. De asemenea, el ar fi determinat mai mulţi funcţionari publici din cadrul AFER să efectueze recepţii şi omologări abuzive, nelegale, pentru a ascunde incapacitatea SC Remarul 16 Februarie SA de a efectua serviciile respective, precum şi lipsa dotărilor tehnice necesare.

În doar mai sunt vizaţi Mădărăşan Kinga, Ştefan Adriian şi Mihuţ Georgel, acesta din urmă director al Salinei Ocna Dej.