58.000 angajați ai MAI, mobilizați în ziua alegerilor

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 31-10-2014 12:31

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a anunțat vineri că pentru alegerile prezidențiale de duminică au fost mobilizați peste 58.000 de angajați ai MAI, din care aproximativ 31.300 sunt polițiști, 12.500 jandarmi, 3.600 polițiști de frontieră, 10.000 pompieri și peste 600 de forțe ale altor structuri operative ale ministerului.

 

Oprea a arătat în videoconferința cu prefecții și șefii structurilor centrale și teritoriale ale MAI că principalele misiuni ale acestora vizează asigurarea ordinii publice, paza secțiilor de votare și prevenirea infracțiunilor electorale.
"În total, 11.300 de angajați ai ministerului sunt implicați în misiunile de menținere a liniștii și siguranței publice, iar peste 34.200 vor asigura paza secțiilor de votare. Alți 4.700 de specialiști ai MAI vor fi mobilizați pentru verificarea și soluționarea sesizărilor privind incidentele și evenimentele în legătură cu procesul de votare", a afirmat ministrul de Interne.
Oprea a subliniat că va fi constituită și o rezervă de intervenție formată din 7.800 de angajați ai structurilor de ordine publică.
Potrivit ministrului de Interne, în aceste zile, angajații inspectoratelor pentru situații de urgență desfășoară controale tehnice de specialitate pentru înlăturarea riscurilor de incendii în localurile de vot. "Vreau să aveți în vedere fiecare clădire unde sunt organizate secții de votare iar această acțiune să fie terminată până mâine", le-a spus Oprea prefecților.
De asemenea, IGPR a detașat de la începutul acestei săptămâni ofițeri specialiști în fiecare județ, pentru a monitoriza activitățile din competența structurilor teritoriale de poliție.
Gabriel Oprea i-a cerut chestorului general Petre Tobă să urmărească la nivel național legalitatea desfășurării transportului rutier de persoane, pentru a nu apărea situații care ar avea ca scop turismul electoral.
"Reamintesc că votarea de două sau mai multe ori, introducerea în urnă a mai multor buletine de vot sau votarea fără a avea acest drept constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la șase luni la trei ani", a subliniat Oprea, precizând că aceeași pedeapsă este prevăzută și pentru cei care oferă bani, bunuri sau alte foloase în scopul determinării alegătorilor să voteze sau nu un anumit candidat.