Teodorovici anunta verificari la sange a functionarilor care festioneaza fonduri europene

Autor: A. Dumitrescu, Redactor
Publicat: 03-11-2014 22:56

România va aplica de la 1 ianuarie 2015 un sistem de evaluare a performanței funcționarilor implicați în sistemul de gestionare a fondurilor europene, a anunțat luni ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

"De la 1 ianuarie 2015 vom aplica un sistem de evaluare a performanței funcționarilor implicați în sistemul de gestionare a fondurilor europene. Doar acele persoane care performează la locul de muncă vor primi, în continuare, majorarea salarială asigurată de Uniunea Europeană pentru funcționarii din sistemul de gestionare a fondurilor UE", a precizat Teodorovici, conform unui comunicat de presă transmis AGERPRES.

Această măsură a fost convenită în cadrul întâlnirii pe care Teodorovici a avut-o luni la Bruxelles cu comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu.

Cei doi au stabilit, de asemenea, că Programul Operațional Asistență Tehnică 2007 — 2013 va fi modificat pentru ca România să poată solicita Comisiei Europene rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pentru plata funcționarilor implicați în sistemul de implementare a fondurilor europene.

Teodorovici și Crețu au discutat și despre rata de absorbție a fondurilor europene, respectiv despre începerea utilizării fondurilor europene alocate României pentru perioada de programare 2014 — 2020, arată sursa citată.

"Am discutat ce mai avem de făcut noi, România, în actualul cadru financiar pentru a avea o rată de absorbție cât mai mare la finalul perioadei de programare 2007 — 2013, adică în decembrie 2015. Acum rata de absorbție curentă a fondurilor structurale și de coeziune a ajuns la aproximativ 44%. Cred că România va atinge o rată de absorbție de 80% la sfârșitul anului 2015, nivelul actual reprezentând un argument în plus în acest sens. În ceea ce privește începerea atragerii fondurilor alocate pentru perioada de programare 2014 — 2020, România va insista în a lansa primele apeluri de proiecte încă din luna noiembrie a acestui an", a precizat Teodorovici.

Totodată, Teodorovici a avut întrevederi cu reprezentanți ai Direcției Generale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune, mai precis cu Michel Servoz, director general, și cu Francisco Merchan Cantos, director în cadrul Direcției de Audit și Control.

Discuțiile cu aceștia au vizat Programul Operațional Capital Uman 2014 — 2020, care are o alocare financiară de 4,22 miliarde de euro, se arată în comunicat.