Comisarul UE pentru economie digitală insistă asupra neutralității internetului și drepturilor de au

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 21-11-2014 07:56

Comisarul european pentru economie digitală Guenther Oettinger a apărat drepturile de acces ale utilizatorilor la World Wide Web într-un live chat cu agenția DPA joi, în timp ce a insistat asupra problemelor fierbinți privind neutralitatea internetului și legea drepturilor de autor.

"Fiecare utilizator trebuie să se bazeze pe o conexiune stabilă la internet", a declarat Oettinger într-o sesiune live de întrebări-răspunsuri cu internauți. "Aceasta este ceva ce noi încercăm să realizăm prin intermediul conceptului de neutralitate a internetului".

În timp ce a apărat premisa că internetul ar trebui să ofere acces egal pentru toți utilizatorii, Oettinger a remarcat că "anumite servicii ar putea fi puse la dispoziție la un nivel de performanță ridicat pentru o taxă suplimentară", dar că aceasta nu ar trebui să conducă la o discriminare față de alte servicii.

Comisarul german, care a intrat în funcție la începutul acestei luni, a declarat de asemenea că toți utilizatorii de internet au dreptul de a-și schimba furnizorii de servicii, descriind libertatea ca parte a unui sistem de piață pe deplin funcțional ce încurajează competiția.

"De aceea, noi nu vrem să-l împiedicăm, ci mai degrabă să-l facem posibil", a subliniat el.

În timpul chat-ului, Oettinger a discutat despre propusa legislație a pieței de telecomunicații interne a UE ce ar scoate în evidență drepturile și obligațiile atât ale companiilor de telecomunicații cât și ale utilizatorilor.

Potrivit lui Oettinger, un astfel de contract "va spori transparența, ceva ce este important pentru noi toți".

Oettinger și-a reafirmat interesul față de reformarea legilor drepturilor de autor și asigurarea că utilizatorii privați și companiile plătesc pentru conținutul pe internet creat de alții.

"În cazul în care companiile cu sediul în afara UE doresc să opereze cu serviciile lor digitale în interiorul pieței digitale europene... atunci ele trebuie să adere la regulile noastre", a insistat Oettinger.

"Ne dorim companii precum Google să adere la standardele drepturilor de autor europene", a notat Oettinger.

Agerpres