Recomandări pentru combaterea cancerului de col uterin

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 03-12-2014 09:54

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) e emis miercuri noi recomandări în ceea ce priveşte combaterea cancerului de col uterin, în scopul unei mai bune preveniri a bolii în ţările sărace, relatează AFP.

OMS recomandă efectuarea a două injecţii, faţă de trei recomandate anterior, cu vaccinul împotriva papilomavirusului uman (HPV) la fetele cu vârsta cuprinsă între 9 şi 13 ani.

În Franţa, unde cancerul de col uterin este la originea a peste 1.000 de decese pe an, vaccinul este în prezent recomandat pentru fetele de 11-14 ani, aminteşte AFP.

OMS, care şi-a prezentat noile recomandări la Congresul mondial pentru combaterea cancerului ce se desfăşoară în perioada 3-6 decembrie la Melbourne, estimează că două injecţii sunt la fel de eficace ca şi trei.

"Combinaţia de mijloace mai eficiente şi accesibile pentru a preveni şi trata cancerul de col uterin va ajuta la reducerea costurilor de sănătate, în special în ţările cu venituri mici", a declarat Nathalie Broutet, epidemiolog la OMS.

De asemenea, screening-ul, începând cu vârsta de 18 ani, a infecţiilor cu papilomavirus - responsabile pentru 99% din cazurile de cancer de col uterin - se poate face la fiecare cinci ani în cazul rezultatelor negative, faţă de doi ani, la cât se efectuează în prezent în multe ţări ale lumii.

Agerpres