Jobul de vis, adus in Romania de o companie din Olanda / FOTO

Autor: A. Dumitrescu, Redactor
Publicat: 08-12-2014 10:04
Actualizat: 08-12-2014 10:54

Topurile internationale a locurilor de munca ideale tin cont de cele mai multe ori nu atat de activitatea in sine pe care angajatii o desfasoara, ci de conditiile care le sunt puse la dispozitie de angajator. Astfel au devenit celebre in lume spatiile neconventionale din birourile Google si a altor mari companii care imbina utilul cu placutul, care ofera angajatilor posibilitatea de a se relaxa si chiar de a se distra la locul de munca.

Acest tip de birou FUNctional nu este inca un lucru obisnuit in Romania, insa o companie ce isi are originile in Olanda, b.sorted, a adus conceptul biroului FUNctional in Romania, amenajandu-si sediul intr-un stil nonconformist si vesel care incurajeaza creativitatea, mobilitatea, ludicitatea si buna dispozitie.

Intr-un interviu acordat stiripesurse.ro, Mark van Wolferen CEO-ul companiei povesteste cu entuziasm cum a fost creat noul sediu central al companiei.

„Am avut parte de reactii neasteptate pentru ca oamenii se intrebau daca amenajam un loc de joaca sau un bar. Dar suntem mandri ca am ajuns la acest rezultat si suntem bucurosi ca am putut lucra exclusiv cu oameni de aici (n.r. din Romania). Am ales un designer roman care ne-a ajutat sa cream un sediu FUNctional care incurajeaza un nou mod de a lucra. Nu cred ca poti avea oameni fericiti la locul de munca daca ii pui intr-un spatiu mic si inchis pentru ore in sir. Oamenii se pot concentra cu adevarat poate 6 ore pe zi, in reprize de 3 ore. (...) Cred ca oamenii stand de vorba pur si simplu este un mod mult mai bun de a transfera si impartasi cunostinte decat o sesiune de training.

Este un spatiu deschis care incurajeaza dialogul, sa poti sa spui ‚Hey! S-a mai lovit cineva de asta? Cum rezolvam problema asta?’

Am avut optiunea de a deschide un sediu in India sau de a dezvolta o echipa in Romania. De cand am venit in 2004 in Romania mi-a placut foarte mult. Romanii sunt extraordinari, dar nu cred ca sunt tot timpul constienti de asta. Nu sunt ca americanii care se considera cei mai buni, dar romanii sunt mandri de ei, de munca lor si isi doresc sa faca o treaba buna. Le poti delega responsabilitati diverse si ii poti lasa sa gaseasca solutii pe cont propriu si se vor descurca de minune”, a declarat Mark van Wolferen.

Compania b.sorted este centrul de expertiză pentru serviciile oferite de MindingCorp (www.mindingcorp.com) și b.lay (www.b-lay.com), se ocupa cu Software License Management - un domeniu de nisa care urmareste sa ajute companiile sa isi foloseasca corect si eficient produsele software si sa elimine riscul de a incalca fara voia lor contractele cu producatorii - ce le-ar putea compromite imagine si i-ar costa sume uriase. Astfel b.sorted lucreaza cu multinationale din diferite domenii de activitate si are o echipa de experti in continua dezvoltare.

„Anul trecut am aniversat 5 ani de la deschidere b.sorted si am mers cu intreaga echipa la Ibiza sa sarbatorim. Ne uitam zilele trecute la fotografii – eram 6 atunci, acum suntem 23 si in momentul de fata mai avem 5 posturi disponibile. Deci echipa se dezvolta destul de repede.

Eu sunt foarte mandru de echipa mea din Romania. Cautam oameni care sa isi doreasca sa devina specialisti in domeniu si sa fie dispusi sa invete, sa se specializeze. Cei care vor sa se alature echipei noastre trebuie sa aiba cunostiinte de IT. Pentru cei care nu au, poate fi dificil - sigur pot invata, dar trebuie sa aiba o afinitate pentru domeniu.

Vrem sa fim lideri in domeniul nostru de activitate si asta inseamna ca avem nevoie de experti si asta incercam sa facem aici – sa oferim oamenilor talentati un spatiu asa cum gasesti in companii gen Google. Am vazut companii aici unde oamenii au la dispozitie un metru patrat in care sa lucreze si cred ca este ingrozitor. Cred ca distrug capitalul uman. Cred ca astfel nu li se permite oamenilor sa gandeasca independent.

E incredibil ce potential este aici. Eu sunt impresionat de ideile si inovatiile cu care vin cei din echipa mea. Dar nu oricine poate lucra aici. Nu o sa te tinem de mana si nu o sa sa iti dam instructiuni. Iti vom da responsabilitati si va trebui sa gasesti singur solutii, sa vi cu un plan. Multi sunt intimidati de asta si se tem sa nu faca greseli. Dar le spun – ‚faceti greseli!, si eu fac greseli’. Daca fac ceva ce n-am mai facut niciodata si cineva gaseste cinci greseli ma bucur ca le-a gasit pentru ca asa produsul meu a fost imbunatatit”, a mai spus Mark van Wolferen.

Spatiul amenajat de b.sorted ofera posibilitatea angajatilor sa se mute de la un birou la altul, sa lucreze pe terasa, intr-un spatiu deschis, sau in unul inchis unde sa se poata concentra in liniste. Indiferent de preferintele pe care le ai, iti poti gasi locul ideal iar cand simti nevoia de o pauza te poti relaxa intr-un hamac, te poti juca fussbal, iar dupa orele de program poti vedea un film cu echipa intr-un amfiteatru neconventional.

„Studentii sunt obisnuiti cu mobilitatea – isi iau laptopul si lucreaza la un prieten acasa, la biblioteca, in pat, la fereastra. Asta vrem sa incurajam si noi aici. Te poti muta si poti lucra oriunde te simti confortabil. Vreau ca oamenii sa vina aici sa vada spatiul pe care l-am creat si sa spuna ‚Vreau sa lucrez aici!’

In final suntem oamenii cu care lucram. Ei trebuie sa isi gaseasca locul. Imi iubesc echipa, ei ne reprezinta si ei au reusit sa aduca compania unde este acum. Ei sunt expertii mei. Fac un efort sa ii cunosc pe toti. (...) Vreau ca oamenii sa se simta relaxati, sa stie ca ii sustinem, ca au tot ce le trebuie ca sa poata sa isi indeplineasca atributiile.

De multe ori cand merg cu metroul vad multa lume incruntata, serioasa, suparata. Iar noi avem o gluma - ca poate la un moment dat oamenii din metrou o sa se intrebe cine sunt ‚ciudatii’ astia care zambesc dimineata cand se duc la munca – ei bine aceia sunt cei care lucreaza la b’sorted. Cand o sa ajungem la asta cred ca am facut o treaba buna”, precizeaza Mark van Wolferen.

Compania b.sorted continuă procesul de extindere a echipei și oferă posturi precum: Junior & Senior Contract Analyst, Junior & Senior Technical Software Licensing Specialist, Technical Analyst for Oracle products.

“Ne angajăm în practici de afacere sustenabile pentru binele mediului și al oamenilor din jurul nostru. Recunoaștem responsabilitatea noastră față de societate și credem că făcând bine, vom primi bine. Prin urmare, obiectivul nostru principal nu este de a maximiza profitul, ci de a contribui la bunăstarea partenerilor, clienților și angajaților. Profitul reprezintă un aspect important, însă nu este principalul țel al companiei.”, încheie Mark van Wolferen.