Burger King revine în România! Câte restaurante vrea să facă

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 23-12-2014 20:15

După ce a plecat în urmă cu doi ani din România, Burger King se întoarce. Vrea nu mai puţin de 30 de restaurante pe piața locală, în condițiile în care atunci când a plecat din România avea doar cinci unități, care funcţionau în franciză. Cele nou deschise vor fi însă administrate de compania mamă din Statele Unite.

Pentru atacarea pieţei din România, Burger King are pus deoparte pentru investiţii câteva zeci de milioane de euro. Unităţile care se vor deschide urmează reţeta clasică, fiind împărţite, conform unor surse citate de Ziarul Financiar, în restaurante stradale, drive-in şi restaurante de mall. În urmă cu circa două săptămâni, grupul american a anunţat că a înfiinţat o nouă divizie europeană care se va ocupa de expansiunea brandului în Italia, Polonia, Grecia şi România. În Romania, un prim restaurant ar putea să fie deschis în prima parte a lui 2015.

Burger King a intrat în România cu 13 ani mai târziu decât principalul său concurent la nivel mondial - McDonald's. Primul restaurant a fost inaugurat în ultimul an de prosperitate, 2008. Acest lucru s-a văzut și în datele financiare ale companiei, care nu reuşeşte să deschidă mai mult de cinci restaurante în toată ţara. Criza economică şi rezultatele sub aşteptări au determinat investitorii, Eli Davidai şi Marius Nasta, cei care deţineau franciza prin Atlantic Restaurant System, să renunţe la planurile de extindere.

Aşa se face că în patru ani de la intrarea pe piaţa locală, Burger King număra doar cinci restaurante. Tot atunci reţeaua intra în insolvenţă la cererea Liberty Center.

După intrarea în insolvenţă a Atlantic Restaurant System, firma care administra franciza Burger King, a mai rămas totuşi un local sub acest brand, în Aeroportul Otopeni. El însă este administrat de compania Alpha Rocas, care operează mai multe magazine, cafenele şi restaurante din aeroport.

Lanţul american de fast-food Burger King are peste 13.500 de restaurante la nivel mondial şi afaceri care au depăşit un miliard de dolari anul trecut.