Papa Francisc condamna persecutarea minoritatilor si a copiilor in mesajul de Craciun

Autor: A. Dumitrescu, Redactor
Publicat: 25-12-2014 14:46

Papa Francisc a cerut joi, în apelul său tradițional de Crăciun, încetarea "persecuțiilor brutale", a masacrelor și a luărilor de ostatici, din Orientul Mijlociu și până în Nigeria, precum și a violențelor, traficului și abuzurilor ale căror victime sunt copiii, transmite AFP.

În mesajul său 'Urbi et Orbi', care a pus accent pe violențele fundamentaliste în lume, Papa Francisc a cerut încetarea 'persecuțiilor brutale' ale grupării Statul Islamic împotriva 'grupurilor etnice și religioase' în Irak și Siria și a deplâns faptul că 'numeroase persoane (sunt) ținute ostatice sau masacrate' în Nigeria.

El și-a exprimat de asemenea regretul că 'mulți copii sunt victime ale violențelor și traficului' și a condamnat recentul atentat sângeros asupra unei școli din Pakistan, soldat cu moartea a 149 de persoane, dintre care 136 de copii.

"Există prea mulți copii victime ale abuzurilor, care au loc sub ochii noștri și în tăcerea noastră complice", a spus Papa. Vizibil emoționat, Suveranul Pontif a amintit de "copiii masacrați în bombardamente, inclusiv în locul unde s-a născut Fiul Domnului" (Pământul Sfânt) și de "tăcerea lor neputincioasă care strigă sub tăișul sabiei".

Denunțând "indiferența", Papa Francisc a deplâns de asemenea copiii "uciși înainte de a vedea lumina", condamnând în mod direct avortul. "Fie ca Iisus să-i salveze pe mult prea numeroșii copii victime ale violențelor, ale traficului de ființe umane sau obligați să devină soldați. Fie ca El să le aducă alinarea familiilor copiilor uciși în Pakistan în această săptămână", a spus Papa.

Suveranul Pontif a făcut apel la dialog între israelieni și palestinieni și le-a mulțumit de asemenea celor care ajută victimele epidemiei de Ebola, reînnoindu-și "invitația urgentă de a asigura asistență și terapiile necesare", potrivit AFP.

Papa i-a îndemnat și pe ucraineni să "depășească tensiunile, să învingă ura și să întreprindă un nou drum al fraternității și reconcilierii".

"Într-adevăr, există atâtea lacrimi de acest Crăciun", a deplâns Suveranul Pontif, rugându-se ca "puterea divină să topească duritatea" inimilor bărbaților și femeilor din întreaga lume, "cufundați în mondenitate și indiferență".

Zeci de mii de persoane au fost prezente în Piața Sf. Petru din Vatican pentru a asista la mesajul tradițional al Papei.

AGERPRES