EXPLOZIE PUTERNICA la Odesa, in Ucraina

Autor: A. Dumitrescu, Redactor
Publicat: 27-12-2014 11:13
Actualizat: 27-12-2014 12:26

O explozie puternică s-a produs în sâmbătă, în zorii zilei, la Odesa, important oraş port în sudul Ucrainei, în urma căreia cel puţin o persoană a murit, relatează agenţia de presă ucraineană Podrobnosti.

Deflagraţia a avut loc în jurul orei locale 05:00, iar la faţa locului au fost mobilizate echipaje de pompieri şi ale poliţiei.

În baza relatărilor martorilor, forţa exploziei a fost semnificativ mai mare decât cele care au mai avut loc în ultimul timp la Odesa.

"O nouă explozie a răsunat la Odesa. Ceva puternic de data aceasta.Se pare că într-un bloc de locuinţe de pe strada Szeged", scrie un localnic pe Facebook.

Unda de şoc a exploziei a spart geamurile clădirilor din apropiere, între care blocuri de locuit, magazine, chioşcuri.

Deflagraţia a fost auzită în toate cartierele oraşului port - Fontan, Tairovo, Ceriomuşki, Slobodka, Moldavanka şi în centru, cu excepţia localităţii limitrofe Kotovsk.

Lângă una din clădiri, unde a avut loc deflagraţia, puteau fi văzute rămăşiţe ale unei persoane - fie un trecător, fie purtătorul explozibilului, conform imaginilor difuzate de televiziunile locale.

Potrivit martorilor, după două minute de la explozie strada era încă acoperită de fum.

Incidentul s-a produs în timpul transportării unui dispozitiv exploziv, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei locale, Vladimir Şablienko, potrivit Ria Novosti. "Informaţiile preliminare de la locul incidentului: strada Szeged, un mort, a cărui identitate este în curs de stabilire", a scris el pe pagina sa de Facebook, indicând că acesta era un bărbat de 45 de ani.

Ulterior, unele mass-media ucrainene au titrat "Un terorist a murit în explozia bombei pe care o transporta", descriind deflagraţia ca pe un atentat terorist. O declaraţie oficială a autorităţilor ucrainene în acest sens nu a fost făcută încă.

Penultima dintr-o serie de explozii a avut loc la 24 decembrie la calea ferată, în apropiere de staţia Zastava-1, înainte de trecerea unui mărfar. Un dispozitiv exploziv amplasat cu premeditare a aruncat în aer şina, dar mecanicul reuşise să oprească trenul la timp.

Cu o zi înainte, un individ a cărui identitate nu a fost stabilită a încercat să arunce în aer maşina organizaţiei Consiliul pentru securitatea publică.

La 10 decembrie, o deflagraţie a zguduit centrul de afaceri "Amiral" din Odesa, incident calificat de forţele de ordine drept "atac terorist", soldat fără victime. Explozia a afectat spaţiul închiriat de o organizaţie de voluntari care colecta ajutoare pentru armata ucraineană, aflată în luptă împotriva insurgenţilor din Donbas.

AGERPRES