Mii de ultranaţionalişti au defilat cu torţe la Kiev

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 01-01-2015 21:50

Mai multe mii de suporteri ai extremei dreapta ucrainene au defilat cu torţe joi seară la Kiev pentru a cinsti memoria unuia dintre liderii naţionalişti ucraineni, Stepan Bandera, denunţat de Moscova şi de rebelii proruşi din estul Ucrainei ca fiind colaborator nazist, transmite AFP.

Manifestanţii, reuniţi la apelul partidelor de extremă dreapta Svoboda şi Pravîi Sektor, dar şi luptători din regimentul Azov alcătuit din voluntari naţionalişti, au defilat prin centrul oraşului până la Maidan, piaţa centrală din Kiev unde au avut loc protestele care au condus la răsturnarea de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, în februarie 2014.

"Slavă Ucrainei! Slavă eroilor! Slavă naţiunii! Moarte duşmanilor! Rusia este închisoarea popoarelor", au scandat participanţii care au fluturat drapele naţionale în culorile albastru cu galben, naţionaliste roşu cu negru şi un mare portret al lui Stepan Bandera, născut în urmă cu 106 ani.

Bandera, unul dintre liderii naţionalişti ucraineni din anii 1930-1950, rămâne un personaj controversat în Ucraina unde multă lume îl consideră ca un erou naţional şi simbol al luptei pentru independenţă a acestei foste republici sovietice şi parte a Imperiului Ţarist, pe când alte persoane îl acuză că a colaborat cu naziştii.

"Bandera şi-a dat viaţa pentru Ucraina (...) Încearcă să îi denigreze numele, acuzându-l că a colaborat cu naziştii", a declarat Kvazar, unul dintre manifestanţi, luptător voluntar care s-a prezentat cu numele de război.

"Kremlinul se teme de Bandera, pentru că el simbolizează independenţa totală a Ucrainei" faţă de Rusia, a adăugat Lidia Uşii.

Stepan Bandera a fost şeful ideologic al luptătorilor antisovietici, care au înfruntat Armata Roşie şi au masacrat polonezi în vestul Ucrainei. O parte a mişcării naţionaliste ucrainene a colaborat cu naziştii, înainte de a lupta împotriva lor.

Doi fraţi ai lui Bandera au fost ucişi la Auschwitz în 1942 şi el însuşi a fost închis între 1941 şi 1944 într-un lagăr de concentrare nazist, după ce a încercat să instaleze un guvern ucrainean independent în timpul ocupaţiei hitleriste a Ucrainei, la acea dată parte a URSS.

Otrăvit de un agent KGB în 1959 la Munchen, el este detestat în Rusia. În martie, preşedintele Vladimir Putin a spus despre membrii guvernului ucrainean care a urmat regimului Ianukovici că sunt "moştenitori ideologici ai lui Bandera, complicele lui Hitler în cel de-Al Doilea Război mondial".

Agerpres