Avertisment pentru Ponta: Consensul politic se poate realiza și cu PSD în opoziţie

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 13-01-2015 11:36
Actualizat: 13-01-2015 12:19

Premierul Victor Ponta este acuzat de liberali că simulează o apetenţă pentru consultări şi dialog, iar apelul său pe tema revizuirii Constituţiei şi a sistemului electoral reprezintă o încercare ipocrită de a se relegitima politic.

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a reacţionat în acest sens după ce ieri premierul Ponta i-a invitat pe cei din Opoziţie la dialog. În opinia acesteia, PNL s-ar fi bucurat ca Ponta să aibă dorinţa de a cere şi de a ţine cont de părerea Opoziţiei, însă îi transmite că rolul premierului ar trebui să fie acela de a nu mai da "ordonanţe de urgenţă pentru interese personale, de grup sau de partid, aşa cum s-a întâmplat, atât înaintea alegerilor prezidenţiale, cât şi după".

Pe de altă parte, Gorghiu îl atenţionează pe Victor Ponta că, deşi nu concepe, consensul politic "se poate realiza și cu PSD în opoziţie".

"PNL este adeptul dialogului cu rezultate și al consultării publice permanente. Victor Ponta doar simulează o apetență pentru consultări și dialog și doar atunci când se află într-o situație politică dificilă. Să nu ne lăsăm înșelați, dl Victor Ponta este doar lupul îmbrăcat în bunicuță de frică să nu piardă coșul cu merinde.
Apelul său la dialog nu este decât o încercare ipocrită a se relegitima politic, se străduiește să arate că domnia sa este cel care se află în centrul medierii publice. Sau poate este, în continuare, în faza de negare și simte nevoia de a se auto-învesti simbolic cu atribuții prezidențiale, după ce electoratul i-a arătat, în noiembrie, altă cale. Rolul domniei sale, ca prim ministru, atât timp cât mai ocupă această funcție, este altul: să nu dea, de exemplu, ordonanțe de urgență pentru interese personale, de grup sau de partid, așa cum s-a întâmplat, atât înaintea alegerilor prezidențiale, cât și după. Ne-am fi bucurat să aibă dorința de a cere și de a ține cont de părerea opoziției pe aceste chestiuni. În rest, cred că există o serie de teme foarte importante pentru România, care nu ar trebui să rămână la nivelul dezbaterii politice între partide. Constituția, reforma administrativă si reforma politică sunt teme de o importanta fundamentală pentru modul in care conturăm, poate, chiar pentru zeci de ani de aici înainte, statul roman și sistemul politic. Cred că în privința unor astfel de subiecte este necesară continuarea consultărilor politice, la nivelul Președintelui, ca model deja de succes, care va fi consfințit, chiar astăzi, prin semnarea pactului pentru Apărare. Președintele României reprezintă, de altfel, cea mai importantă instituție a statului, care garantează prin Constituție neutralitatea politică. De asemenea, la acest efort de modernizare a statului și de transformare instituțională, nu trebuie să participe doar PSD și PNL, ci și celelalte partide parlamentare, precum și societatea civilă și experții în domeniu. Iar consensul politic, chiar dacă Victor Ponta nu poate concepe, se poate realiza și cu PSD în opoziție", a scris Alina Gorghiu pe pagina sa de Facebook.