Partidul România Unită salută "eliberarea" Clujului de denumirea sa maghiară

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 06-02-2015 10:06

Partidul România Unită salută decizia Curții de Apel Cluj de a nu obliga municipalitatea clujeană să monteze plăcuțe bilingve la intrarea în oraș. Ultima oară când Cluj-Napoca a purtat denumirea în maghiară a fost în vremea opresiunii criminale horthyste, iar readucerea în actualitate a acestei denumiri ar fi un afront adus capitalei Transilvaniei și o reușită tragică a încercării necontenite a unor grupări iredentiste de a maghiariza această parte din România, afirmă Vasile Vlaşin, vicepreşedinte al Partidului România Unită.

Partidul România Unită consideră inacceptabil demersul desfășurat de Landman Gabor, președintele Fundaţiei “European Committee Human Rights Hungarians Central Europe”, de a monta plăcuțe bilingve în Cluj-Napoca. Această Fundație, în loc să lucreze pentru buna conviețuire între etnii, încearcă astfel să dezgroape răni adânci și să facă apel la o istorie nu foarte îndepărtată care nu face cinste politicii maghiare, mai spune Vlaşin.. Apărarea ”drepturilor umane” a minorității maghiare din România, așa cum își propune această fundație, este un non-sens pentru că nu le încalcă nimeni, dimpotrivă, majoritatea românească este cea care trebuie să sufere afronturile și agresivitatea acțiunilor extremiste maghiare.

Decizia Curții de Apel Cluj în această cauză, pronunțată pe 5 februarie, este definitivă și executorie și se bazează pe lipsa calității procesuale active a Fundaţiei “European Committee Human Rights Hungarians Central Europe”. Dar situația e mult mai gravă. Această fundație din Amsterdam care s-a trezit să se amestece în Transilvania are pe pagina sa web de prezentare (http://www.hungarian-human-rights.eu/gb/) o hartă a locurilor în care trăiesc eventual și etnici maghiari, regiune despre care anunță că a fost Ungaria până în 1921! Mai mult, scopul oficial al Fundației este să asigure ”dreptul de autodeterminare al comunităților autonome”, iar decizia Curții de Apel Cluj este interpretată pe același site al fundației ca fiind o dovadă a faptului că ”naționalismul și șovinismul au revenit în Cluj-Napoca”!