Dan Tăpălagă îl taxează dur pe Băsescu: Ar trebui investigat

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 25-02-2015 16:29

Traian Băsescu a lăsat să se înţeleagă, în interviu de marţi de la B1 TV, că serviciile secrete româneşti nu ar fi fost implicate în filajul Elenei Udrea de la Paris. Fostul preşedinte îşi demontează astfel propria teorie din toamna anului trecut, dar şi pe cea a Elenei Udrea, care susţinea că a fost vânată de SRI.

Jurnalistul Tan Tăpălagă face o analiză a discursului lui Băsescu despre SRI, într-un editorial publicat pe HotNews.ro. Acesta susţine că afirmaţiile despre SRI ale fostului şef de stat ar trebui investigate, pentru că denotă cel puţin un mod de a acţiona periculos.

"Sursa alternativa de informatii, cum s-a autointitulat in acelasi interviu, s-a inselat. L-a indus in eroare si pe seful statului cu teoria ei cat era in functie. Pentru a-si apara protejata, Traian Basescu a fost gata sa decapiteze un serviciu secret. Acest gest ar trebui investigat in sine. De vazut cum a utilizat in cazul Udrea/Cocos/Bica informatiile privilegiate, secretele de stat, rapoartele serviciilor. Nu poti ameninta cu demolarea unor institutii cheie atunci cand ele se ating de oamenii tai, nu poti face pe bodyguard-ul penalilor din pozitia de sef de stat fara sa explici intr-o buna zi, in cadru legal, de ce ai facut-o. Din complicitate, prostie, intoxicat de "sursa alternativa"?

Vedeti aici o reconstituire cronologica a pozitionarii lui Traian Basescu fata de cercul sau de intimi ajunsi astazi cu totii cercetati de procuroril. Aici se cere lamurit daca a abuzat de functie, cat a tinut cont de informatiile primite si ce a facut cu ele. Pe scurt, daca au ajuns la persoane neautorizate sa le acceseze.

O alta observatie utila ar fi ca Traian Basescu nu avea nimic de impartit cu George Maior, omul lui Victor Ponta, ci cu Florian Coldea, acuzat de Udrea ca ar fi jucat pentru Klaus Iohannis. Explicatia ca nu-l putea demite pe Maior decat prin Parlament nu tine. Tot Basescu a explicat in acelasi interviu ca, daca presedintele solicita public demisia unui sef de serviciu, s-a terminat cu el. Aceasta mica observatie aparent fara valoare - rafuiala presedintelui cu prim-adjunctul, nu cu seful SRI - o adaugam la sirul lung de probe si dovezi ca Udrea juca pe mana lui Ponta si ca in hora asta l-a tarat si pe seful statului. Ca Traian Basescu incearca azi sa vanda alte versiuni, e liber sa o faca si noi sa-l credem sau nu", scrie Dan Tăpălagă.

Mai mult, jurnalistul de la HotNews este de părere că filajul de la Paris o avea ca ţintă pe Alina Bica, nu pe Elena Udrea, şi cel mai probabil a fost comandat de unul dintre oamenii de afaceri investigaţi de DIICOT.