DOCUMENT - Dovada implicării lui Traian Băsescu în campania lui Klaus Iohannis

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 02-03-2015 22:30

În ultima zi a campaniei prezidențiale, Traian Băsescu a ieșit de la pupitrul Cotroceniului și a lansat celebrul îndemn: ”Băsiști, ieșiți la vot!”. Jurnalistul Cătălin Striblea prezintă o scrisoare pe care liderul PPE, Joseph Daul, i-a trimis-o lui Traian Băsescu, scrisoare în care îi spune că a jucat un rol crucial în victoria lui Klaus Iohannis.

”Șeful PPE, Joseph Daul îi atribuie lui Traian Băsescu un rol ”crucial” în alegerea lui Klaus Iohannis: ”unul dintre ultimele dumneavoastră acte ca președinte a fost crucial ca poporul român să aleagă calea democrației. ”  ”Apelul dumneavoastră în ultima zi de campanie, (…) a înclinat decisiv balanța în favoarea candidatului de centru-dreapta.”

Scrisoarea este un răspuns la teza tot mai des întâlnită că Ponta și Băsescu au jucat împreună. Nu știu dacă au avut o înțelegere sau dacă au bătut palma, dar sunt convins că au știut că își pot fi de folos reciproc. S-au potențat, au provocat un conflict care a acoperit toată scena politică. Ponta a vrut la Cotroceni, Traian Băsescu a dorit să fie liderul opoziției. Ceea ce s-ar fi întâmplat dacă Iohannis pierdea. Toată dreapta ar fi venit în jurul fostului președinte.

Pe de altă parte, Traian Băsescu a avut mereu un plan de rezervă. Și în chestiunile mari, urmărite cu atenție in exterior, a făcut mereu declarațiile corecte, cum am mai spus. Când un drept fundamental al românilor a fost încălcat, Traian Băsescu a spus ce trebuie. Relația fostului președinte cu partenerii externi a fost corectă. El a jucat mereu după normele care ne-au fost impuse. Le-a promovat și le-a susținut. E chestiunea care i-a susținut mandatul enorm. Altfel, ar fi plecat mai demult. Altminteri, se vede acum, că e printre puținele lucruri care i-a rămas și de la care poate reconstrui. Sunt curios cum o va face.

P.S. Și pentru că am fost deja judecat în privința rândurilor de mai sus, ele se referă la momentul specific de care vorbim: noiembrie și votul din diaspora. În rest, rămâne cum am stabilit și scris”, scrie Cătălin Striblea, pe blogul personal.