Grecia șantajează UE: Ameninţă cu noi alegeri sau cu organizarea unui referendum

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 08-03-2015 22:20
Actualizat: 08-03-2015 23:32

Ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, a mărit miza duminică, în ajunul unei reuniuni a Eurogrupului la Bruxelles, şi a vorbit despre posibilitatea organizării de noi alegeri sau chiar a unui referendum privind acordul asupra datoriei ţării, informează France Presse. 

Dacă miniştrii din zona euro nu vor accepta principalele reforme propuse de Grecia pentru a debloca următoarea tranşă de ajutor de care are mare nevoie, "ar putea exista probleme", a avertizat Varoufakis, într-un interviu apărut duminică în Corriere della Serra. 

"Am putea reveni la alegeri. Am putea organiza un referendum. Aşa cum mi-a spus prim-ministrul nostru (Alexis Tispras - n.r.), nu suntem încă lipiţi de locurile noastre", a afirmat el. 

Grecia a mai ameninţat cu un referendum privind planul de ajutor în noiembrie 2011, provocând un moment de panică pe pieţele financiare şi nemulţumirea partenerilor săi europeni, ceea ce a determinat căderea premierul George Papandreou. 

Partenerii Greciei au căzut de acord săptămâna trecută asupra prelungirii cu patru luni a programului de ajutor pentru Atena, însă au indicat că fondurile astfel prevăzute - circa 7 miliarde de dolari - nu vor fi oferite până în aprilie, dată la care vor analiza progresele în reformele promise de guvernul lui Alexis Tsipras. 

În interviul său acordat principalului cotidian italian, Varoufakis a reafirmat că Grecia nu vrea un nou împrumut, refuzând să "revină la un mecanism de credite în schimbul unui program de reforme ce trebuie respectate".AGERPRES