Germania ia cu asalt România

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 09-03-2015 11:07

Alegerea unui etnic german în funcţia de preşedinte al României dinamizează relaţiile ţării noastre cu Germania. Deja principalul partener comercial al României, Germania va avea un rol din ce în ce tot mai important în economia locală şi nu numai. Această realitatea a fost asumată şi susţinută prin declaraţii publice de Klaus Iohannis, încă dinainte de a fi ales preşedinte.

După vizita lui Iohannis în Germania, de la sfârşitul lunii februarie, a urmat, pe 4 martie, o vizită în România a Comitetului de Est al Economiei Germane, instituţie care apără interesele afaceriştilor germani în această parte a Europei. După doar 5 zile, luni, 9 martie, preşedintele Iohannis l-a primit la Cotroceni pe ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, însoţit de o delegaţie numeroasă. Cu doar o zi înainte, ministru anunţa o extindere a activităţilor germane în România, condiţionată de unele măsuri.

Vezi şi: Întâlnire strategică la Cotroceni pentru viitorul relaţiilor dintre România şi Germania

"Prezenţa îndelungată şi importantă a unor investitori germani în România demonstrează că interesul este mare. România rămâne în continuare o locaţie cu mare potenţial. Aici firmele germane găsesc forţă de muncă motivată şi bine pregătită, unele locaţii bucurându-se de o lungă tradiţie industrială. Însă, referitor la investiţii, nu putem trece cu vederea faptul că în Europa concurenţa este mare. Dacă România doreşte să atragă noi investitori şi să extindă ramuri economice mai pretenţioase, va trebui, în egală măsură, să continue să-şi pună la punct propria competitivitate. Din contactele noastre cu companii am aflat că extinderea infrastructurii, mai multă siguranţă juridică şi licitaţii publice echitabile, precum şi o administraţie eficientă vor reprezenta atuuri importante în unor cadrul unor viitoare decizii investiţionale, luate în favoarea României", a declarat Frank-Walter Steinmeier, într-un interviu pentru HotNews.ro.

După vizita la Cotroceni, delegaţia germană pleacă la Sibiu, unde vor avea loc întâlniri cu liderii Forumului Democrat al Germanilor din România. La ora 16.45, la Palatul Brukenthal din Sibiu, ministrul de Externe al Germaniei şi preşedintele Iohannis vor participa la vernisajul expoziţiei "Minoritatea germană din România - trecut și prezent în Europa unită".

Vezi şi: Dezvaluiri despre discutiile dintre Iohannis si Merkel. Ce a fost spus in spatele usilor inchise