Kosovo interzice prin lege plecările la jihad

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 13-03-2015 08:02

Parlamentul din Kosovo a adoptat joi o lege care prevede sancţiuni severe pentru kosovarii care participă la conflicte în străinătate, măsură care urmăreşte în special să descurajeze tinerii să se alăture grupării Statul Islamic (SI), relatează AFP.

Această lege cu cinci articole prevede sancţiuni de până la 15 ani închisoare pentru kosovarii care se alătură forţelor străine, indiferent dacă este vorba de o armată şi poliţie sau o formaţiune paramilitară.

Potrivit estimărilor Ministerului de Interne kosovar, circa 300 de cetăţeni din Kosovo au fost sau sunt în continuare angajaţi în rândurile jihadiştilor în Siria şi în Irak, 15 dintre ei fiind identificaţi după ce fuseseră ucişi.

Poliţia din Kosovo, fostă provincie sârbă care şi-a proclamat în 2008 independenţa, arestase în august şi în septembrie 55 de persoane suspectate că s-au alăturat jihadiştilor în Siria, că au propagat islamul radical sau că au recrutat voluntari pentru jihad în Siria şi în Irak.

Şapte kosovari au fost inculpaţi la începutul lunii martie de Parchetul local împotriva 'terorismului' pentru că au intenţionat să se alăture grupării Statul Islamic sau pentru că au recrutat jihadişti.

Majoritatea celor circa 1,8 milion de kosovari sunt musulmani moderaţi.

Agerpres