De ce acționează așa violent DNA? Explicația unui fost ambasador al SUA

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 19-04-2015 07:23
Actualizat: 19-04-2015 17:51

Sunt destui cei care se întreabă, în frunte acum cu fostul președinte al României, de ce DNA-ul acționează așa violent și dur în ultima vreme și se lasă cu rețineri și aproape instant cu arestări... în special în rândul politicienilor. Azi avem și o explicație și ea vine din partea aliaților strategici ai României.

Este foarte încurajator să vedem că în ultimii ani sistemul de justiţie a devenit mai agresiv şi chiar finalizează cazuri, trimite oameni în judecată şi încearcă să trimită un mesaj că România se schimbă şi că aceste acte de corupţie care s-au întâmplat de secole în România nu vor mai fi acceptate şi în viitor, spune fostul ambasador american la București James Rosapepe într-un interviu acordat Digi24.

Luca Niculescu: România a început o luptă puternică împotriva corupţiei. Sunt mai mulţi foşti miniştri care sunt în închisoare, condamnaţi pentru corupţie. Aţi fost ambasador în România într-o perioadă în care nu erau aproape deloc procese de corupţie. Care este părerea dvs despre ceea ce se întâmplă acum în Bucureşti?

James Rosapepe: Nu ştiu detalii legate de cazuri individuale, dar ce ştiu eu şi românii este faptul că în România este o tradiţie a corupţiei. Există corupţie în toate societăţile, dar în România a fost una mult mai mare decât în alte ţări. Şi este foarte încurajator să vedem că în ultimii ani sistemul de justiţie a devenit mai agresiv şi chiar finalizează cazuri, trimite oameni în judecată şi încearcă să trimită un mesaj că România se schimbă şi că aceste acte de corupţie care s-au întâmplat de secole în România nu vor mai fi acceptate şi în viitor. Deci cred că, în general, este vorba despre un progres.