CCR pune presiune pe Parlament în problema traseiştilor

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 22-04-2015 07:59
Actualizat: 22-04-2015 09:48

În toamna anului trecut, mii de aleşi locali au părăsit partidele din partea cărora au fost aleşi fără să-şi piardă mandatele, profitând de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 55 din 2014. Efectele aşa-zisei ordonanţe a traseiştilor nu sunt reglementate definitiv nici acum, în ciuda unei decizii date de Curtea Constituţională.

"Mă întreb şi eu ce se întâmplă. După decizia noastră (a CCR  - n.red.), ei trebuiau să ia o hotărâre prin care să rezolve această problemă, şi nu au luat-o. Constituţia spune că prin legea de respingere a unei ordonanţe de urgenţă, şi suntem în prezenţa unei legi de respingere, că au dat o lege de respingere după decizia noastră, Parlamentul este obligat să stabilească ce se întâmplă cu efectele produse", a declarat marţi Augustin Zegrean, preşedintele CCR, subliniind că, potrivit articolului 147 din Constituţie, deciziile Curţii sunt obligatorii de la data publicării acestora.

Curtea Constituţională a decis, în decembrie 2014, că legea de aprobare a OUG 55/2014, cunoscută ca "Ordonanţa traseiştilor", pentru că a dat voie aleşilor locali să schimbe partidul, este neconstituţională. Ulterior, Parlamentul a adoptat o lege de respingere a ordonanţei, însă fără a preciza ce se întâmplă cu mandatele aleşilor care au migrat politic.