Armatele din ţările arabe îşi unesc forţele împotriva Statului Islamic

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 23-04-2015 08:24
Actualizat: 23-04-2015 09:17

Şefii forţelor armate din ţările Ligii Arabe au decis miercuri să creeze un comitet care să examineze toate aspectele formării unei Forţe arabe comune pentru a-i combate pe jihadişti, în special grupul Statul Islamic (SI), potrivit AFP.

Şefii de stat din organizaţia panarabă anunţaseră la sfârşitul lunii martie în cursul summit-ului anual crearea acestei forţe comune, pe care Egiptul o reclamă cu insistenţă de câteva luni. Liga acordase atunci patru luni statelor sale membre pentru a se înţelege asupra componenţei sale şi regulilor sale de angajament.

Secretarul general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, a semnalat în mai multe rânduri că unul dintre obiectivele sale majore este să combată SI, activ în Irak şi în Siria, dar şi în Sinaiul egiptean şi în Libia.

Acest anunţ coincisese cu declanşarea bombardamentelor coaliţiei celor nouă ţări arabe conduse de Arabia Saudită împotriva rebelilor şiiţi în Yemen, şefii de stat asigurând că forţa va fi pregătită să intervină în conflictele din Orientul Mijlociu în caz de necesitate.

Comisia din care fac parte şefii de stat major ale ţărilor membre s-a reunit miercuri la sediul Ligii Arabe din Cairo sub preşedinţia şefului de stat major egiptean Mahmoud Hegazy, în prezenţa lui Arabi, scrie Agerpres.

Ea a decis să 'creeze un comitet de rang înalt sub supervizarea şefilor armatelor pentru a examina toate aspectele problemei', potrivit unui comunicat publicat după întâlnire. 'Comitetul va examina mecanismele şi bugetul necesare creării forţei militare arabe comune, precum şi cadrul legal.'

Nu este clar deocamdată când va fi format acest comitet, dar comunicatul precizează că el va trebui să se reunească în una din săptămânile viitoare.

'Crearea unei Forţe arabe comune nu are în niciun caz obiectivul de a forma o nouă alianţă sau armată ostilă unei ţări oarecare, ci o forţă destinată să lupte împotriva terorismului şi să menţină securitatea, pacea şi stabilitatea în regiune', a declarat miercuri Arabi în discursul său de deschidere a reuniunii.

Generalul Hegazy a vorbit despre necesitatea de a 'combate terorismul', insistând asupra posibilităţii de a interveni în conflicte interne, cum face coaliţia arabă în Yemen. 'Nu se pot ignora conflictele interne şi progresul organizaţiilor teroriste într-o ţară arabă sau alta pentru că este dificil de crezut că aceste conflicte nu vor avea repercusiuni şi asupra celorlalte ţări arabe', a spus el.

Egiptul, cea mai populată dintre ţările arabe şi una dintre cele mai bine înarmate, se afişează ca viitor vârf de lance al Forţei arabe, dacă se va înfiinţa. Cairo estimează drept imperativă o intervenţie în Libia împotriva aripii locale a SI, care câştigă teren. În 16 februarie, avioanele de luptă egiptene au bombardat poziţiile SI în Libia după ce organizaţia jihadistă a decapitat acolo 20 de copţi egipteni.