Atac frontal la CCR

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 24-04-2015 16:35
Actualizat: 24-04-2015 18:28

Curtea Constituţională nu are cum să decidă repetarea votului din Senat decât printr-un abuz de drept, este de părere vicepreşedintele PLR Daniel Barbu. Presedintele CCR, August Zegrean, a declarat cu o zi in urma ca daca Hotararea e neconstitutionala se poate relua votul.

CCR va judeca pe 6 mai contestaţia PNL privind hotărârea Senatului referitoare la rezultatul votului exprimat în urma cererii DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova.

'Curtea nu are cum să decidă repetarea votului decât printr-un abuz de drept. Aşa cum orice cetăţean este prezumat inocent până când un judecător nu decide altfel, printr-o sentinţă motivată, orice lege e prezumată constituţională până în clipa când CCR nu spune altfel, deci, nu decide printr-o hotărâre că respectivul text în totalitatea lui sau în anumite părţi este constituţional (...) Deci atât timp cât nu se ridică o excepţie de neconstituţionalitate, orice act normativ este prezumat constituţional. Deci la data votului, deşi am văzut că unii senatori PNL ţipă cum a votat Senatul împotriva Constituţiei, nu au ţipat, în mod curios, pe 25 martie cum DNA însuşi prin intermediul Ministerului Justiţiei a indicat bază legală art. 173, Legea 96. Deci, Senatul a fost extraordinar de cuminte şi a făcut ceea ce a vrut DNA să facă, Comisia juridică a reţinut aceeaşi bază legală, plenul a reţinut aceeaşi bază legală', a declarat Daniel Barbu.

Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, a declarat, joi, ca votul din Senat pentru incuviintarea arestarii preventive a lui Dan Sova poate fi reluat in cazul în care va fi declarată neconstituţională hotărârea Senatului

"Dacă am zice că e neconstituţional, cred că ar trebui să adopte altă hotărâre. (...) Dacă hotărârea aia nu-i bună, dacă ar fi declarată că nu e bună, ar trebui să dea alta, nu?", a afirmat şeful CCR. Întrebat dacă într-o astfel de situaţie se va reinterpreta votul din 25 martie, Zegrean a spus că trebuie să se rejudece cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive în cazul Şova.

"Nu, să rejudece cererea aceea, mă gândesc aşa. (...) Altfel cum? Până acum, hotărârile Parlamentului care au fost declarate neconstituţionale au fost refăcute, s-au luat alte hotărâri. Se reia totul de la capăt. Voi aţi vrea să vă spun acum aşa: dacă vine la noi dosarul acela şi admitem, îl arestează pe Şova. Nu pot să vă spun aşa ceva, pentru că nici nu-i adevărat. Deci se reia votul, se face altă hotărâre", a explicat şeful CCR.

Citeste si:

Precedentul la cazul Dan Sova, invocat de CCR

Zegrean spune ca se poate relua votul la Dan Sova