Proiectul Noului Cod Fiscal, pe agenda plenului Senatului

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 27-04-2015 09:21

Proiectul Noului Cod Fiscal şi al celui de Procedură Fiscală, iniţiate de guvern, intră astăzi în dezbaterea plenului Senatului. Documentele au fost aprobate săptămâna trecută în Comisia de buget a acestei camere unde reprezentanţii opoziţiei le-au criticat şi au votat împotrivă.

Amendamentele adoptate săptămâna trecută în Comisia de buget vizează printre altele scutirea de impozit a profitului reinvestit pentru calculatoare şi programele informatice, o cotă de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor de 5% pentru cele care nu au salariaţi sau redirecţionarea a 2% din impozitul pe pensii.

Totodată senatorii din comisie au decis că reprezentanţii minorilor cu handicap de gradul I să beneficieze de reducerea impozitului pentru clădirea în care locuiesc, terenul aflat sub clădire şi mijlocul de transport adaptat acestui handicap.

În proiectele de lege, guvernul a prevăzut reducerea TVA pentru toate bunurile şi serviciile de la 24 la 20% începână cu 1 ianuarie 2016. Totodată, Executivul propune de la 1 ianuarie reducerea TVA pentru carne, peşte, lapte la 9%. Măsura aceasta a fost, însă, devansată de executiv, care a aprobat o ordonanţă de urgenţă ce prevede ca de la 1 iunie alimentele să fie taxate mai puţin.