Program de guvernare: PNL propune 'grupuri strategice' la Palatul Victoria

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 22-05-2015 23:55
Actualizat: 23-05-2015 08:29

PNL propune, în programul său de guvernare intitulat 'Reclădirea naţională', realizarea unor 'grupuri strategice' la nivelul Executivului, precum şi crearea unui mecanism de lobby internaţional pentru România.

Pornind de la premisa că există două cauze importante ale 'ineficienţei guvernamentale', PNL susţine, în documentul remis AGERPRES, că există o lipsă 'de coordonare pe orizontală (transversală) între ministere' şi o alta de 'consultare structurală şi constantă cu mediul de afaceri, partenerii sociali şi societatea civilă, din care să rezulte măsuri aplicate şi proiecte concretizate'.

'Grupurile de lucru interministeriale nu funcţionează, iar unităţile de coordonare lansate în ultimul an la nivelul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Delivery Unit (coordonată de Tony Blair Associates) şi Gateway Unit sunt blocate de interese politice şi lipsă de coordonare. O unitate care integrează eforturile transversale şi coordonează politicile şi proiectele strategice este necesară pentru coerenţa acţiunii guvernamentale. Această unitate strategică va avea în competenţă şi prevenirea crizelor de orice fel, inclusiv politice, şi va avea rolul de alertă şi informare rapidă în vederea deciziei la nivelul Guvernului ', se afirmă în programul PNL.

În programul PNL se mai susţine, totodată, crearea unui mecanism de lobby internaţional pentru România care prevede, între altele, 'constituirea unui Comitet Internaţional de Sprijin pentru interesele României, compus din personalităţi economice, diplomatice şi politice internaţionale care simpatizează cu România, atât de cetăţenie română, cât şi străină'.

Totodată, liberalii propun 'angajarea prin licitaţie publică internaţională a două firme de lobby, recunoscute internaţional, cu prezenţă la Washington, Bruxelles, Berlin şi Moscova, pentru promovarea intereselor româneşti, în special a celor economice' , adăugând că 'zona de diplomaţie clasică şi de securitate' vor rămâne în competenţa MAE.