Adrian Cioroianu, aviz favorabil pentru postul de ambasador

Autor: Radu Pop, Colaborator
Publicat: 26-05-2015 13:13

Istoricul Adrian Cioroianu a fost avizat favorabil, marti, de comisiile de politica externa ale Camerei Deputatilor si Senatului pentru postul de ambasador, delegat permanent pe lânga UNESCO.

El a fost avizat cu 18 voturi pentru si unul împotriva.

La audieri, Cioroianu a subliniat ca o prioritate a mandatului sau pe lânga UNESCO va fi aceea de a continua 'toate initiativele bune' ale României.

'Suntem în perioada în care UNESCO nu va fi focusata pe continentul european. Multe situri din Irak si Siria sunt puse în pericol de acest flagel al fundamentalismului religios. Urmatorii ani vor fi dedicati acestor spatii, dar România trebuie sa continue campania pe care a avut-o, sa continue ceea ce s-a facut bun. Voi putea analiza toate dosarele pe care România le are în lucru. O prioritate este aceea de a continua toate initiativele bune în interesul national', a spus fostul ministru de Externe.

Adrian Cioroianu a precizat ca, în cazul insuccesului includerii centrului istoric al Sibiului si a lucrarilor lui Constantin Brâncusi din Târgu Jiu în lista UNESCO, a fost vorba de maniera 'putin neglijenta' în care au fost alcatuite dosarele.

'În privinta Sibiului si a lucrarilor lui Brâncusi, cred ca una din cauzele principale ale insuccesului a fost maniera putin neglijenta de a alcatui dosarele. (...) Nu-l vom putea înscrie pe lista UNESCO pe Brâncusi ca artist, este de la sine înteles ca acest urias creator si artist este o valoare pe care noi o împartim cu unul din principalii nostri parteneri - Franta, dar acele lucrari care sunt la Târgu Jiu cred ca merita sa fie împreuna, pentru ca ele reprezinta un tot. Ar trebui sa continue înscrierea lor ca un ansamblu', a spus el, mentionând ca, în cazul centrului istoric al Sibiului, 'trebuie lucrat mai bine la dosare, sa le facem competitive si sa perseveram sa ne urmarim anumite scopuri'.

El a mai subliniat si ca prezenta unor situri românesti pe lista UNESCO 'nu le protejeaza de la sine, ele creeaza o responsabilitate crescuta pentru statul român'.

Tot la audieri, Adrian Cioroianu a apreciat ca un ambasador pe lânga UNESCO are 'o pozitie privilegiata'.

'Cred ca un ambasador UNESCO (...) are o pozitie privilegiata, pentru ca exista în tara o comisie nationala UNESCO - în structura Ministerului Educatiei, în Parlament - o comisie parlamentara pentru relatia cu UNESCO, în universitatea din care fac parte - o catedra UNESCO', a afirmat el.

AGERPRES