Secretele licitațiilor pentru manuale digitale

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 02-06-2015 11:37
Actualizat: 02-06-2015 12:54

Un stand de difuzare carte a dat peste cap licitația de anul trecut pentru manuale digitale. Este o premieră ca un distribuitor de carte să participe la o licitație pentru manuale digitale și, după ce pierde licitația, ajunge în urma altor contestații pe ultimul loc la câștigători, dar cade din nou sub linie în urma contestației la rezultatul contestației.  După care își depune propria contestație nu ca să câștige, acest lucru nemaifiind cu putință, ci să blocheze procesul de distribuire al manualelor câștigătoare în școli într-un moment în care licitația fusese adjudecată definitiv, contractele semnate, iar manualele aprobate ajunseseră în școli.

Așa arată la această oră parcursul celei mai ciudate licitații din ultimii ani, puse în paranteză de o decizie a Curții de Apel București în urma solicitării asocierii Akademos Art - Stand Agenţie Difuzare Carte, asociere supărată că a luat mereu cel mai mic punctaj la evaluările din această licitație.

Că tot e vorba de manuale, societatea românească s-a ales măcar cu un adevărat manual de blocat manuale și, de ce nu, și alte licitații, prin câțiva pași siguri, dar eficienți. Primul pas este contestația până în pânzele albe, iar după epuizarea etapelor legale ale contestării, dirijarea problemei spre instanțele comerciale care nu au competență pe domeniu, așadar pot da decizii neașteptate. În paralel, declanșarea unui scandal public permanent, cu acuzații la adresa organizatorului licitației, a celorlalți competitori, a statului, a oricui trece prin zonă, este un ingredient ca sarea în bucate, pentru că va speria atât decidenții, cât și participanții la licitație. În cazul manualelor, scandalul a cuprins laolaltă instituții, competitori, părinți, elevi, profesori, opinia publică, numai cine nu a trăit în România ultimului an nu a participat la scandalul manualelor digitale!

Akademos Art - Stand Agenţie Difuzare Carte a aplicat cu succes pașii din acest manual și, după ce ceilalți supărați pe eliminarea din competiție și-au epuizat căile de atac, a contestat rezultatul licitației deja adjudecate la Curtea de Apel București unde a avut succes. Faptul că manualele acestei asocieri au fost cotate ca fiind foarte proaste, dar și scumpe pe deasupra, aproape de două ori mai costisitoare decât primul clasat, nu i-a descurajat pe nemulțumiți care au cerut în instanță anularea licitației pe motiv că prețul oferit de câștigători este prea mic, în condițiile în care prețul era unul din criterii de bază ale evaluării, că doar e vorba de banul public.

Akademos Art - Stand Agenţie Difuzare Carte nu primește, ca rezultat al deciziei Curții de Apel București, vreun loc la masa câștigătorilor, dar se poate simți răzbunată. În plus, semnalul a fost dat: toți cei care au participat la noua licitație pentru manuale de clasa a III-a, care este în desfășurare, sunt pregătiți de scandal ca la manual. Indiferent cine ar câștiga, ceilalți deja au anunțat că vor contesta. Și cu cât manualele lor sunt mai slabe și mai scumpe, cu atât dorința de a bloca procesul va fi mai puternică. Stă mărturie comportamentul Akademos Art - Stand Agenţie Difuzare Carte!