Războiul din Ucraina a reînceput

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 03-06-2015 20:24

Armata ucraineană şi separatiştii proruşi au avut miercuri prima lor confruntare semnificativă din ultimele luni, autorităţile de la Kiev anunţând în cursul după-amiezii că o 'ofensivă majoră' a rebelilor asupra oraşului Mariinka a fost respinsă, consemnează agenţiile AFP şi Reuters.

Conform surselor militare ucrainene, în jurul orei trei noaptea circa o mie de combatanţi separatişti, sprijiniţi de circa 10 tancuri, au luat cu asalt poziţiile armatei ucrainene în această localitate situată la circa 15 kilometri vest de oraşul Doneţk, unul dintre fiefurile separatiştilor.

În replică, aceştia din urmă susţin că nu au lansat niciun atac, acuzând în plus trupele guvernamentale că au recurs la tiruri de artilerie în jurul Doneţkului, admiţând totuşi că lupte chiar au existat.

Intensitatea confruntării de miercuri a depăşit cu mult micile acroşaje ce se produc aproape zilnic între cele două tabere după armistiţiul din luna februarie, astfel că ea marchează o escaladare bruscă şi semnificativă a conflictului.

Deocamdată luptele au încetat, a declarat în cursul după-amiezii ministrul ucrainean al apărării, Stepan Poltorak, dar la puţin timp după acest anunţ un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a afirmat că insurgenţii au reluat atacurile la Mariinka, iar unele zone ale oraşului sunt în flăcări.

Un alt purtător de cuvânt al armatei ucrainene a confirmat că în lupte s-a folosit şi armamentul greu, el susţinând că trupele guvernamentale au fost nevoite să apeleze la acest tip de arme pentru a putea respinge atacul.

Potrivit şefului poliţiei din regiunea Doneţk, Viaceslav Abroskin, loial Kievului, rebelii au folosit în timpul atacului, pe lângă tancuri, şi lansatoare multiple de rachete Grad. La fel ca celelalte categorii de armament greu pe care cele două tabere le-au folosit în luptele de miercuri, şi lansatoarele de rachete Grad ar fi trebuit să fie în prezent retrase departe de linia frontului, conform acordurilor de la Minsk.

Cât despre bilanţul victimelor, acesta este neclar. În timp ce insurgenţii proruşi vorbesc despre cel puţin 15 morţi, militari şi civili, şi mai mulţi răniţi, de partea ucraineană un responsabil sanitar din regiunea Doneţk a declarat că şase civili şi 11 soldaţi au fost răniţi la Mariinka, în timp ce conform altor surse numărul răniţilor în rândul trupelor ucrainene ar fi de circa 20. De asemenea, separatiştii afirmă că 900 de mineri sunt blocaţi în subteran în două mine unde s-a întrerupt curentul din cauza exploziilor.

Pe de altă parte, această confruntare survine după ce reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina, preconizată să aibă loc marţi la Minsk, a fost amânată pentru o dată ulterioară ce nu a fost precizată, scrie agerpres.ro