Interpol îl căuta în Cuba, iar Florian Walter se ascundea printre cămile: Unde a fost găsit

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 05-06-2015 17:02

Interpol îl căuta în Cuba, iar Florian Walter se ascundea printre cămile! Florian Walter a fost găsit de Interpol și va fi extrădat. Tribunalul Prahova a admis joi, 4 iunie, cererea formulată de Biroul Naţional Interpol privind extrădarea omului de afaceri Florian Walter, dat în urmărire internaţională după ce a fugit din țară. Surse judiciare informează că Walter ar fi fost localizat în Dubai.

Citește și: Victor Ponta, replică dură pentru Laura Codruța Koveși: Minte

Omul de afaceri ar fi plecat din țară înainte de a se începe urmărirea penală, existând suspiciunea că ar fi fost informat, din timp, asupra demersului procurorilor.

Presa a speculat asupra mai multor locații în care s-ar fi putut afla Florian Walter - Monaco, Cuba, Monte Carlo - niciuna dintre acestea nefiind confirmate până în acest moment.

Citește și: Kovesi: Audierea lui Ponta nu are nicio legatura cu motiunea de cenzura a PNL

Florian Walter este suspectat că a iniţiat şi coordonat o grupare suspectată de evaziune fiscală şi spălare de bani, operaţiuni financiare în care este implicată Compania Romprest Service, alături de alte societăţi comerciale, între care unele considerate firme-fantomă.

Citește și: Ipoteză BOMBĂ: Dan Șova l-a turnat pe Victor Ponta la DNA! Tudor Chirilă: Hai, gata!

Potrivit procurorilor, în perioada 2012 - 2013, firma Romprest ar fi fost implicată într-un lanţ de tranzacţii comerciale fictive al căror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnări ilegale de TVA. Astfel, procurorii anchetează modul în care Romprest angaja forţa de muncă folosită în oraşele în care societatea are contracte pentru salubrizare cu autorităţile publice locale.

Citește și: Detaliul trecut neobservat la intrarea lui Victor Ponta în sediul DNA

Anchetatori au stabilit că mare parte dintre angajaţii firmei de salubritate lucrau la negru, iar pentru a justifica şi a deduce banii plătiţi muncitorilor, Romprest încheia contracte cu alte firme, care la rândul lor încheiau contracte cu alte societăţi, până se ajungea la "un eşalon patru".

Prejudiciul produs bugetului de stat este în valoare totală de 4,5 milioane de euro, reprezentând impozitul pe profit şi taxa pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 de lei (echivalentul a 14 milioane de euro) supusă procesului de reciclare. Anchetatorii au instituit măsuri asiguratorii până la concurenţa sumei de 18 milioane de euro, scrie presa locală.