Bei ceai des? Vezi la ce riscuri te expui

Autor: Roxana Popa, Redactor
Publicat: 09-06-2015 12:13

Ce-i prea mult strica! O spun medicii care atrag atentia ca tratamentele alternative cu plante medicinale au devenit o practica la indemana oricui, insa prea putini cunosc reactiile adverse, uneori chiar grave, date de consumul excesiv de ceaiuri din aceeasi planta.

Nu bem ceaiuri precum britanicii, dar ne-am facut un obicei din a ne trata afectiunile folosind plante medicinale. Fie ca este vorba despre tipul de ceai baut, care ar putea afecta negativ organismul sau unele parti ale acestuia, fie de felul in care este baut ceaiul sau pur si simplu de consumul in exces.

Astfel, in ceea ce priveste FELUL IN CARE ESTE BAUT, studiile au demonstrate faptul ca daca bei ceaiul mult prea fierbinte, esofagul tau poate fi afectat, iritat si totodata daca il bei foarte rece pot aparea aceleasi efecte.

In ceea ce priveste TIPUL DE CEAI exista plante foarte cunoscute, uzate frecvent ca paliative, insa acestea pot avea efecte nefaste asupra organismului. Prea multe ceaiuri din sunatoare, ceapa, pedicuta sau chiar musetel pot conduce la boli grave:

- Consumata in exces sunatoarea poate produce nevralgii, in special la nivelul nervilor din partea superioara a corpului. Nevralgie insemana dureri pe traiectul nervilor sau dureri de cap.

- Ceaiul de ceapa, folosit in special la raceli, viroze  etc, consumat in exces da dureri precordiale, conjunctivita sau dureri de cap.

- Mararul, folosit pentru scaderea tensiunii arteriale, ca adjuvant al medicamentelor hipotensive, atunci cand este consumat in exces poate determina o crestere in greutate. Deasemenea, ceaiul de marar este contraindicat persoanelor supraponderale.

- Ceaiul verde poate sa actioneze negativ asupra intregului organism, daca este consumat fie prea concentrat, fie in exces. Mai precis, din cauza faptului ca este un foarte bun antioxidant, ceaiul verde ar putea sa provoace scaderi bruste ale glicemiei. Acest lucru va cauza un consum ridicat de alimente dulci care va intretine astfel dezechilibrul din organism. Totodata, ceaiul verde poate sa cauzeze insomnie pe termen lung daca este consumat seara.

- Ceaiul negru nu trebuie combinat niciodata cu lapte, desi acesta este un obicei destul de des intalnit. Astfel, in urma unor recente studii, s-a ajuns la concluzia ca anumiti compusi din ceaiul negru intra in reactie cu proteinele din lapte iar acest lucru duce la afectiuni asupra stomacului si ale tractului digestiv.

Nu in ultimul rand, ceaiul poate avea un efect negativ asupra danturii. Mai precis, este vorba despre ceaiul de maceste care poate sa iti strice dintii. Pe langa acest lucru, ceaiul de macese poate provoca, daca este consumat in exces, insomnii, ameteli sau greata.

Medicii spun ca exista chiar plante cunoscute ca fiind medicinale, dar pe care legislatia in vigoare nu le accepta pentru comercializare, pentru ca... sunt toxice!

Pedicuta, folosita pentru combaterea dependentei de tigari, este foarte toxica. Acesta este si motivul pentru care legea nu permite introducerea ei in circuitul farmaceutic. Musetelul, daca este consumat in exces, poate da tulburari psihomotorii, iar fructele, consumate in exces, pot da perturbari ale memoriei.

Doctorii recomanda consumul de ceaiuri, infuzii ori decocturi din aceeasi planta ori acelasi amestec de plante de cinci pana la zece zile intr-o luna.

Specialistii in tratamente naturiste atentioneaza ca este important sa citim instructiunile, sa cerem sfatul medicului, sa respectam indicatiile de pe prospect, insa subliniaza ca toate ceaiurile din comert au avizul Ministerului Sanatatii.

Insasi proprietarii magazinelor naturiste care comercializeaza plante medicinale sunt de acord ca e necesara recomandarea unui medic si ca unele remedii au contraindicatii. De exemplu, ceaiul de crusin, recomandat ca si laxativ, nu se administreaza copiilor sub sapte ani, gravidelor si mamelor care alapteaza ori persoanelor care sufera de cancer colono-rectal.