Monica Macovei face dezvăluiri și acuzații la adresa lui Victor Ponta

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 15-06-2015 19:48

O lucrare religioasă de valoare inestimabilă, Codex Aureus, ar trebui să fie restituită de statul român către Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia.

Citește și: Alina Bica îi dă o lovitură dură șefei DNA, Laura Codruța Kovesi! Cine a ajutat-o

Europarlamentarul Monica Macovei afirmă că întreaga răspundere în acest caz revine Guvernului Ponta.

Codex Aureus este unul dintre volumele aflate în patrimoniul Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia. Printr-o decizie din anul 2012, CEDO a condamnat statul român să plătească 15.000 de euro daune morale și 10.000 de euro cheltuieli de judecată către Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia, deoarece a refuzat timp de 14 ani să-i retrocedeze Biblioteca Batthyaneum, Muzeul și Institutul Astronomic din Alba Iulia.

Citește și: Traian Băsescu: După cal și urs, aduc și o vacă, plus 4 câini

După instaurarea comunismului în România, Biblioteca Batthyaneum, Muzeul și Institutul Astronomic fuseseră confiscate de regimul comunist. Din punct de vedere juridic, situaţia a încercat să fie reparată prin Ordonanţa de Urgență nr.13 / 1998, semnată de premierul Radu Vasile. Potrivit OUG 13, clădirile şi terenurile aferente Bibliotecii Batthyaneum, Muzeului și Institutului Astronomic sunt restituite comunităţii romano-catolice.

Citește și: Elena Udrea e în lacrimi! Anunțul venit de la judecători în această seară

Practic, această restituire a clădirilor şi a terenurilor nu s-a produs nici până în ziua de azi. Pe de altă parte, statutul juridic al fondului de carte din Biblioteca Batthyaneum este neclar, întrucât aceste volume nu sunt trecute în textul OUG 13.

Arhiepiscopia Romano-Catolică s-a plâns Curţii Europene că nu a putut intra în posesia Bibliotecii ”Batthyaneum”, a Muzeului și a Institutului Astronomic, inclusiv a fondului de carte. La procesul din anul 2012, Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia a fost reprezentată la CEDO de avocații APADOR-CH.

Conform sentinţei din anul 2012, “statul român trebuie să repare prejudiciul creat, prin restituirea către Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia atât a clădirilor aflate în discuție cât mai ales a valorosului fond de carte”, subliniază APADOR-CH.

Citește și: Acuzații fără precedent la adresa unui miliardar din România

Litigiul juridic dintre statul român şi Arhiepiscopia Romano-Catolică, focalizat pe valoarea enormă a patrimoniului aflat în dispută, a fost readus în actualitate în ultimele zile. Unele instituţii media au lansat ideea că, în procesul din 2012, din echipa de avocaţi care a pledat împotriva României a făcut parte şi Monica Macovei – în prezent europarlamentar.

Această afirmaţie reprezintă însă o dezinformare: “Nu am pledat la CEDO în acest caz, pentru că, practic, nu aveam cum să o fac, deoarece decizia CEDO a apărut în septembrie 2012, iar eu nu mai am activitate de avocat din decembrie 2004, când am devenit ministru al Justiției”, subliniază Monica Macovei.

Potrivit acesteia, “APADOR-CH a transmis un comunicat de presă în septembrie 2012, anunțând că avocații săi au câștigat acest proces la CEDO. Este, așadar, un caz care s-a soluționat la CEDO în 2012, readus acum în discuție, deși nu a apărut niciun element nou. Cazul vizează respectarea dreptului la proprietate”.

Monica Macovei atrage atenţia că ea nu are nicio implicare în aşa-zisa pierdere a CODEX AUREUS “în favoarea Ungariei”, scrie romanialibera.ro

“Singurul care ar fi putut pierde Codex Aureus și Biblioteca Batthyaneum în favoarea Ungariei este statul, adică Guvernul Ponta. Guvernul, prin instituțiile sale abilitate, este singurul în măsură să poarte negocieri între două state și să “piardă” “în favoarea Ungariei“, subliniază europarlamentarul Monica Macovei.